Jak upéct placičky ze žitné mouky | recept na domácí pečivo
Výborné žitné placičky z chlebové mouky se hodí k polévce, chilli con carne, s marmeládou nebo jen tak. Zabalené do utěrky vydrží dlouho a můžete je přikusovat ke všemu a s čímkoliv, co se vám zamane. Placky jsem pekla poprvé, recept není můj, je uveden v kuchařce s podtitulem Příběhy kuchařů, jako jste vy – část Víkend v kuchyni. Těsto je opravdu chutné a myslím, že by z něj šly upéct i rohlíky nebo bulky. To ale až příště.
Co je potřeba
- 600 g chlebové žitné mouky
- 300 ml vlažného mléka
- 7 g sušeného droždí
- 60 ml olivového oleje
- 1 lžička mleté soli
- 2 lžičky čerstvého tymiánu
- 2 lžičky hrubozrnné soli
- 150 ml vody
- mouka na podsypání
Vykynuté těsto rozdělte na 6–12 dílů podle toho, jak velké chcete žitné placky mít. Z každé části vytvarujte bochánek a následně z něj vytvořte placičku. Jednotlivé kousky vyskládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Posypte povrch hrubozrnnou solí. U nás doma sůl omezujeme, a proto jsem placky posypala sezamem. Dobrý by byl i mák nebo kmín.
Tipy
Do placek můžete místo rozmarýnu přidat i jiné vámi oblíbené koření, výborně chutná také rozmarýn.
Líbí se vám recept? Najdete ho (a mnoho dalších) v kuchařce Jíme zdravě ve městě i na venkově.
Diskuze k článku