Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct koláč s barevnými rajčaty | recept na slané pohoštění

koláč s barevnými rajčaty

Vzhledově atraktivní a chuťově dokonalý je slaný koláč podle tohoto receptu – opět z kuchařky Jíme zdravě. Koláč si mohou dopřát i vegetariáni, jeho základní verze se obejde bez masa a pro ty ostatní mám tip: barevná rajčata prokládejte tenkými plátky prorostlé anglické slaniny. Uvidíte, jak se po takto připraveném koláči, který můžete směle podávat i jako pohoštění pro hosty, rychle „zapráší“. Jak ho upéct? Přečtěte si článek.

Co je potřeba

  • 1 kg mixu červených a žlutých rajčat
  • 180 g celozrnné hladké špaldové mouky (+ 40 g na pomoučení válu)
  • 5 g čerstvého droždí
  • 80 ml vlažné vody
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 250 g ricotty
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř
1

Příprava kynutého těsta

Čerstvé droždí rozdrobte do mísy, přidejte vlažnou vodu, med a olivový olej. Míchejte tak dlouho, dokud se droždí zcela nerozpustí. Pak ke směsi přisypte mouku a vypracujte těsto. Mísu s připraveným těstem zakryjte utěrkou a odložte na teplé místo, kde bude minimálně 30 minut kynout.

Jak správně vypracovat kynuté těsto si můžete přečíst v tomto článku.

2

Příprava dalších ingrediencí

Mezitím, co těsto kyne, připravte náplň z ricotty a rajčata (podle chuti i jinou zeleninu).

Ricottu, utřený česnek, sůl, pepř, šťávu a jemně nastrouhanou citronovou kůru společně důkladně promíchejte. Barevná rajčata nakrájejte na plátky, pokud máte koktejlová, stačí překrojit na polovinu.

 

barevná rajčata na slaném koláči
3

Dokončovací práce

Než začnete koláč dokončovat, zapněte troubu na 200 °C. Vál nebo jinou pracovní desku poprašte moukou a těsto vyválejte do tvaru obdélníku. Přeneste jej na plech vyložený papírem na pečení. Celý povrch potřete ricottovou směsí, ale nechte volné okraje (cca 3 cm z každé strany). Koláč ozdobte připravenými barevnými rajčaty podle fantazie, aby byl hezký i na pohled. Volné okraje těsta přehněte do středu a potřete je rozšlehaným vejcem.

4

Jak koláč upéct a podávat

Plech s koláčem vložte do předehřáté trouby a pečte při teplotě 190 až 200 °C zhruba 45 minut.

Hotový koláč nechte lehce vychladnout na kuchyňské mřížce a podávejte ozdobený čerstvými lístky bazalky. Stejně dobře však chutná i studený.

koláč s barevnými rajčaty

Další zajímavé recepty na slané koláče

Pokud rádi podáváte slané koláče hostům jako pohoštění, máme pro vás následující tipy:

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct špenátový závin | recept
Jak upéct špenátový závin | recept
Jak upéct špenátový závin | recept. Slané záviny jsou u nás oblíbené na jakoukoli a nejen slavnostní příležitost. Jsou vděčné už jen tím, že je m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.