Jak upéct koláč s barevnými rajčaty | recept na slané pohoštění
Vzhledově atraktivní a chuťově dokonalý je slaný koláč podle tohoto receptu – opět z kuchařky Jíme zdravě. Koláč si mohou dopřát i vegetariáni, jeho základní verze se obejde bez masa a pro ty ostatní mám tip: barevná rajčata prokládejte tenkými plátky prorostlé anglické slaniny. Uvidíte, jak se po takto připraveném koláči, který můžete směle podávat i jako pohoštění pro hosty, rychle „zapráší“. Jak ho upéct? Přečtěte si článek.
Co je potřeba
- 1 kg mixu červených a žlutých rajčat
- 180 g celozrnné hladké špaldové mouky (+ 40 g na pomoučení válu)
- 5 g čerstvého droždí
- 80 ml vlažné vody
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce olivového oleje
- 250 g ricotty
- kůra a šťáva z 1 citronu
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- 1 hrst čerstvé bazalky
- sůl
- pepř
Příprava kynutého těsta
Čerstvé droždí rozdrobte do mísy, přidejte vlažnou vodu, med a olivový olej. Míchejte tak dlouho, dokud se droždí zcela nerozpustí. Pak ke směsi přisypte mouku a vypracujte těsto. Mísu s připraveným těstem zakryjte utěrkou a odložte na teplé místo, kde bude minimálně 30 minut kynout.
Jak správně vypracovat kynuté těsto si můžete přečíst v tomto článku.
Příprava dalších ingrediencí
Dokončovací práce
Než začnete koláč dokončovat, zapněte troubu na 200 °C. Vál nebo jinou pracovní desku poprašte moukou a těsto vyválejte do tvaru obdélníku. Přeneste jej na plech vyložený papírem na pečení. Celý povrch potřete ricottovou směsí, ale nechte volné okraje (cca 3 cm z každé strany). Koláč ozdobte připravenými barevnými rajčaty podle fantazie, aby byl hezký i na pohled. Volné okraje těsta přehněte do středu a potřete je rozšlehaným vejcem.
Další zajímavé recepty na slané koláče
Pokud rádi podáváte slané koláče hostům jako pohoštění, máme pro vás následující tipy:
- Spirálový zeleninový koláč – velmi atraktivní, kterým všechny ohromíte
- Zeleninový quiche – francouzká obdoba italské pizzy
- Cibulový koláč se sýrovou krustou – koláč z tvarohového těsta
- Slaný koláč s ricottou, mangoldem a vejci – recept mezinárodní kuchyně
Diskuze k článku