Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na spirálový zeleninový koláč | recept

Jak na spirálový zeleninový koláč | recept

Spirálový zeleninový koláč | recept. Slané koláče jsou u nás stále více v oblibě a tento spirálový zaujme nejen svou barevností, ale i chutí. K vytvoření spirál použijeme plátky mrkve, lilku a cukety, které klademe na lahodnou smetanu s medovou hořčicí a lístky šalvěje. Jako základ zeleninového koláče použijeme jednoduché máslové křehké těsto, můžeme však sáhnout i po hotovém těstu listovém. Odměnou za trošku pracnější tvoření zeleninových plátků nám bude chutný a oku lahodící koláč.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné hladké mouky (např. špaldové, žitné) nebo použijte jen hladkou bílou
  • 1 vejce nebo 1 lžíce namletých lněných semínek s trochou vody
  • 1 lžíce oleje (např. olivového extra virgin)
  • 40 g studeného másla
  • 20 g studené vody (při použití celozrnné mouky o něco více)
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1 lžička mořské soli

Na náplň:

  • 200 g zakysané smetany nebo krémového sýra
  • 4 lžíce medové hořčice
  • 6 lístků čerstvé šalvěje (nebo použijte vaše oblíbené sušené bylinky, např. tymián)
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lilek
  • 2 mrkve 
  • 2 menší cukety
  • olivový olej (nejlépe extra virgin)
1

Nejdříve si připravíme těsto:

Troubu si předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku se solí a cukrem, uprostřed utvoříme důlek a přidáme nakrájené máslo, vejce nebo lněné semínko, olej a studenou vodu. Rukama zpracujeme vláčné a nelepivé těsto. Pokud těsto lepí, přidáváme po troškách mouku, pokud je tuhé, přidáme vodu. Těsto dáme do vymazané kruhové formy a vyválíme nebo rukama rozprostřeme a vytvoříme mírné okraje. Těsto párkrát propícháme vidličkou a dáme do vyhřáté trouby na 10 až 15 minut péct.

Těsto necháme mírně vychladnout, potřeme smetanou, na smetanu rozetřeme hořčici, mírně osolíme a opepříme a poklademe nasekanou šalvějí či jinými bylinkami

2

Nyní si připravíme zeleninu:

Mrkev oškrábeme a hrubší škrabkou nebo nožem tvoříme podélné plátky. Cuketu ani lilek neloupeme, aby nám slupka vytvořila krásnou barevnou spirálu. Z lilku i cukety také vytvoříme tenké plátky. Vše lehce posolíme, zelenina bude pružnější. Plátky seřízneme tak, aby byly zhruba stejně vysoké (asi 2 cm). Koláč tak bude rovnoměrný. Pokud vám zbydou nějaké odřezky, můžete je později využít třeba do dušené zeleniny.

3

Tvoření spirál:

Můžeme začít od středu nebo z vnější strany. Já jsem začala od prostředka stočením plátku mrkve, pak několika dalších, následně cukety a nakonec lilku a tak jsem pokračovala až ke krajům.

4

Troubu si opět předehřejeme na 180 ºC, koláč pokapeme olivovým olejem a pečeme asi 35 až 40 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou a zelenina nezměkne.

Dobrou chuť!

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.