Jak upéct celozrnný quiche se šunkou a cuketou | recept na slaný koláč
Celozrnný quiche se šunkou a cuketou | recept. Quiche je slaný koláč pocházející z Francie. Základem je křehké těsto. Díky použití celozrnné mouky je těsto sice tužší, ale zároveň i křehčí a samozřejmě zdravější. Náplně lze všemožně obměňovat podle chuti a fantazie. V následujícím předpisu je základem koláče šunka a cuketa, ty jsou doplněny slaninou a cibulí. „Pokličku“ tvoří vejce, zakysaná smetana a strouhaný sýr. Díky uzené paprice koláč získá další chuťový rozměr.
Co je potřeba
Na těsto si připravte:
- 120 g másla
- 120 g polotučného tvarohu
- 180 g celozrnné mouky (případně půl napůl se špaldovou)
- 1 vejce
- sůl
Na náplň budete potřebovat:
- 100 g kvalitní šunky
- 50 g slaniny
- 1 cibule
- 100 g cukety
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 zakysaná smetana
- 1 vejce
- 50 g eidamu
- 1 lžička uzené papriky
- sůl a pepř
Jako první si připravíme těsto. Do hlubší mísy rozklepneme vejce, přidáme tvaroh, máslo nakrájené na kostky, mouku a sůl. Všechno rukama zpracujeme na tuhé těsto. Pokud se bojíte použít pouze celozrnnou mouku, můžete jí smíchat částečně s obyčejnou. Pokud různým druhům mouky naopak fandíte, tak zkuste část mouky nahradit špaldovou. Připravené těsto můžete zabalit do fólie a uložit v lednici do druhého dne. Lze ho však použít i hned. Koláčovou formu vymažeme máslem a těsto do ní namačkáme, okraje přizvedneme.
Troubu rozehřejeme na teplotu 200 °C. Na náplň nejprve nakrájíme na kostičky šunku a slaninu. Rozpálíme menší pánev a šunku i slaninu na ní opražíme. Na jiné pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Následně ji přidáme k šunce a slanině.
Cuketu oloupeme a nastrouháme, necháme ji v cedníku vykapat, abychom se zbavili přebytečné tekutiny. Potom ji přidáme na pánev k šunce a promícháme. V misce smícháme zakysanou smetanu s jedním vejcem a nastrouhaným eidamem. Osolíme a opepříme a přisypeme uzenou papriku.
Šunkovo–cuketovou náplní pokryjeme těsto a následně přelijeme vaječnou směsí. Syrový koláč vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut, dokud se těsto dostatečně nepropeče a náplň neztuhne.
Koláč můžeme podávat ihned ještě teplý nakrájený na řezy. Výborný je i za studena. Snadno ho přepravíte například do práce, kde ho oceníte jako rychlý a sytý oběd.
Diskuze k článku