Jak upéct cibulový koláč se sýrovou krustou | recept
Cibulový koláč se sýrovou krustou | recept. Slané koláče jsou zajímavým občerstvením pro návštěvy, ale také skvělou svačinou na piknik nebo výlet. Když budete mít v nohách několik kilometrů, určitě přijde vhod. Slaným koláčem doplníte energii s skvěle si pochutnáte. Jednoduché tvarohové těsto není tučné jako listové a přitom je křehké. Na náplň koláče využijete různé druhy cibule, ale nesmí chybět ani trocha slaniny, sýr a vejce, které drží vše pohromadě. Nepovinným doplňkem jsou olivy, které dodají koláči lehce středomořskou chuť.
Co je potřeba
Na těsto si přichystejte:
- 180 g polohrubé mouky
- 120 g změklého másla
- 120 g polotučného tvarohu
- 1 vejce
- 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
Na náplň budete potřebovat:
- 4 jarní cibulky
- 1 červená cibule
- 1 bílá cibule
- 100 g eidamu
- 40 g parmazánu
- 2 lžíce černých oliv
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžičky majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 80 g slaniny
- 1 vejce
V prvním kroku si přichystejte všechny ingredience na těsto na kuchyňskou linku, aby před zpracováním měly stejnou teplotu. Poté z nich vypracujte tuhé těsto, zabalte ho do fólie a nechte asi 20 minut odpočinout v lednici. Pokud spěcháte, odložte ho do mrazáku a nechte ho tam, než si připravíte náplň. Formu si vymažte tukem a těsto do ní namačkejte, případně ho můžete rozválet do kulata na vále tak, abyste pokryli nejen dno, ale vytvořili i okraje.
Formu pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Koláč pečte 30-40 minut, dokud se náplň nezpevní a těsto nebude zlatavé. Vychladlý koláč rozkrájejte na řezy, uložte do krabičky nebo zabalte do alobalu a pochutnejte si na něm někde v přírodě. Dobrý však je i zatepla, tak ho rychle schovejte, aby vám na výlet nějaký zbyl.
Diskuze k článku