Jak upéct slaný koláč se špenátem a balkánem | recept
Slaný koláč se špenátem a balkánským sýrem | recept. Slané koláče jsou pro letní večery pod širým nebem jako stvořené, výborné jsou teplé i studené. Skvěle poslouží i jako oběd na výlet nebo na piknik. Slané koláče jsou navíc velice variabilní, co se náplní týče. Záleží jen na vaší fantazii. Zkuste třeba kombinaci špenátu, slaniny a balkánského sýra, kterou naleznete v tomto receptu.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na těsto:
150 g hladké mouky
100 g celozrnné mouky
160 g másla
2 lžíce studené vody
1 žloutek
špetka kypřícího prášku
Na náplň si připravte:
1 zakysaná smetana
2 celá vejce
200 g listového špenátu
1 stroužek česneku
1 menší cibule
1 lžíce rostlinného oleje
5 plátků anglické slaniny
100 g balkánského sýra
Nejprve si připravíme těsto, protože je potřeba, aby před pečením chvíli odpočívalo. Obě mouky prosejeme a spolu s kypřícím práškem je nasypeme do hlubší mísy nebo na vál. Díky celozrnné mouce bude těsto ještě křehčí. Studené máslo nakrájíme na kostky a přihodíme k mouce. Vejce rozklepneme, bílek uložíme do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice, žloutek pak nalijeme spolu s vodou k ostatním ingrediencím. Všechno zpracujeme do tuhého těsta, zabalíme do potravinové fólie a odložíme na půl hodiny do lednice.
Diskuze k článku