Přejít k hlavnímu obsahu

Jak v českém pojetí upéct francouzský slaný quiche s českou klasikou, tedy hermelínem a slaninou

Jak v českém pojetí upéct francouzský slaný quiche s českou klasikou, tedy hermelínem a slaninou

Podání jedinečného francouzského koláče, tedy slaného quiche, v pojetí české klasiky je rovněž tak jedinečné a pro české jazýčky jako stvořené. Slaný quiche podpořený oblíbenou českou klasikou, tedy hermelínem a slaninou je v doplnění klasického křehkého těsta a smetanové náplně opravdu jedinečnou, klasicky českou obdobou francouzského slaného quiche.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím si klasicky české podání francouzského slaného quiche dopřejete v koláčové formě s průměrem 28 cm

Na klasické křehké těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vajíčko
  • 1–2 lžíce studené vody
  • ½ lžičky soli

Na klasicky českou náplň francouzského quiche:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vajíčka
  • 2 stonky zelené jarní cibulky (v sezoně lze i do červena zbarvené)
  • sůl a pepř k dochucení

Na klasicky české doplnění koláče:

  • 1 hermelín (120 g)
  • 100 g plátků prorostlé slaniny

 

1

Klasické křehké těsto je až neskutečně snadno připravené na to, jak jedinečný základ koláče to je. A to jak koláče česky pojatého, tak typicky francouzského. V míse stačí dlaní propracovat mouku s vajíčkem a povolenými máslem a jakmile se z těchto surovin vytvoří klasicky drolivá drobenka, přidejte sůl a 1–2 lžíce vody. A to podle potřeby. Nejdříve přidejte 1 lžíci a až v případě, že těsto nebude zcela kompaktní a tvárné, přidejte druhou lžíci.

příprava klasického křehkého těsta
2

Pečlivě prohnětené křehké těsto vyválejte na plát o velikosti koláčové formy a do připravené, dobře vymazané či pečicím papírem vyložené formy plát těsta poté přeneste. Prsty přitom vytvarujte asi 1 cm vysoké okraje. Takto připravené křehké těsto vložte do lednice na 30 minut vychladit.

vytvarování křehkého těsta do koláčové formy
3

Mezitím v míse metličkou prošlehejte vajíčka se smetanou, solí a pepřem, přičemž v závěru klasickou smetanovou náplň oživte na kolečka nakrájenou jarní cibulkou.

promíchání smetanové náplně
4

Smetanovou náplň následně rozlijte na vychlazené křehké těsto.

nanesení smetanové náplně na křehké těsto
5

Na závěr ozdobte českou klasikou, tedy na plátky nakrájeným hermelínem a slaninou. Takto připravené a ozdobené české pojetí francouzského quiche vložte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a francouzský koláč aneb česky pojatý quiche pečte 45–50 minut, dokud se hermelín a slanina zlatavě neopečou.

ozdobení česky pojatého francouzské qiuche hermelínem a slaninou

Tipy

  • Dokonalým zpestřením českého pojetí francouzského slaného guiche je brusinkový džem přidaný mezi plátky hermelínu a slaniny. Půl lžičky brusinkového džemu mezi jednotlivými plátky hermelínu a slaniny koláč opravdu významně oživí a chuť pozvedne.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.