Jak z listového těsta, ochucené ricotty a jemné cizrny upéct špenátový koláč | recept
Česnekem provoněný a vajíčky propojený šťavnatý špenát, který je po ochucené smetanové ricottě již druhou, neméně delikátní vrstvou tohoto listového koláče, zapůsobí coby dokonalý, chuťově i barevně výrazný podklad pro světlou luštěninu. Vzhledem ke své barvě se recept na tento pokrm hodí nejen na velikonoční Zelený čtvrtek.
Co je potřeba
- 1 vyválené listové těsto
- 300 g ricotty
- 2 lžíce Podravky či jiné ochucovací kořenící směsi
- 1 sáček mraženého listového špenátu (o váze 450 g)
- 4 vajíčka
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g předem uvařené či sterilované cizrny
- sůl a pepř k dochucení
Do zchladlého špenátu pak vmíchejte prošlehaná vajíčka a dle chuti osolte a opepřete.
Tím je špenátová vrstva koláče připravena a misku proto odložte stranou.
Listové těsto rozviňte a položte ho na větší plech s vyššími okraji, kdy případné přečnívající okraje odkrojte.
Na závěr posypte uvařenou cizrnou.
Takto připravené vložte do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) a pečte přibližně 30 minut.
Na Zelený čtvrtek si můžete uvařit i nějakou polévku v zelené barvě, třeba podle tohoto receptu https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-spenatovou-polevku-s-cervenou-cockou-omeletovymi-hnizdy-recept.html
Tipy
Celkové chuťové spojení tohoto koláče významně doplní i kousky slaného balkánského sýru přidané v závěru společně s cizrnou, nebo na kousky nakrájená sušená rajčata.
Diskuze k článku