Přejít k hlavnímu obsahu

Jak z listového těsta, ochucené ricotty a jemné cizrny upéct špenátový koláč | recept

Jak z listového těsta, ochucené ricotty a jemné cizrny upéct špenátový koláč | recept

Česnekem provoněný a vajíčky propojený šťavnatý špenát, který je po ochucené smetanové ricottě již druhou, neméně delikátní vrstvou tohoto listového koláče, zapůsobí coby dokonalý, chuťově i barevně výrazný podklad pro světlou luštěninu. Vzhledem ke své barvě se recept na tento pokrm hodí nejen na velikonoční Zelený čtvrtek.

Co je potřeba

  • 1 vyválené listové těsto
  • 300 g ricotty
  • 2 lžíce Podravky či jiné ochucovací kořenící směsi
  • 1 sáček mraženého listového špenátu (o váze 450 g)
  • 4 vajíčka
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g předem uvařené či sterilované cizrny
  • sůl a pepř k dochucení
1

Ze všeho nejdříve na pánvi s rozpáleným olejem orestujte nadrobno nasekaný česnek.

restování česneku
2

Jakmile se rozvoní a začne zlátnout, přidejte k němu rozmražený listový špenát a chvilku restujte, duste. Poté nechejte vychladnout.

špenát na pánvi
3

Do zchladlého špenátu pak vmíchejte prošlehaná vajíčka a dle chuti osolte a opepřete.

Tím je špenátová vrstva koláče připravena a misku proto odložte stranou.

vmíchání vajec do špenátu
4

Na krémovou vrstvu pak kořenící směsí ochuťte vymíchanou ricottu.

ochucená ricotta
5

Listové těsto rozviňte a položte ho na větší plech s vyššími okraji, kdy případné přečnívající okraje odkrojte.

listové těsto
6

Na těsto rozetřete ochucenou krémovou směs z ricotty.

náplň z ricotty na těstě
7

Lžící naneste špenát s vajíčky.

roztírání špenátové náplně
8

Na závěr posypte uvařenou cizrnou.

Takto připravené vložte do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) a pečte přibližně 30 minut.

Na Zelený čtvrtek si můžete uvařit i nějakou polévku v  zelené barvě, třeba podle tohoto receptu https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-spenatovou-polevku-s-cervenou-cockou-omeletovymi-hnizdy-recept.html

 

vrstva z cizrny

Tipy

Celkové chuťové spojení tohoto koláče významně doplní i kousky slaného balkánského sýru přidané v závěru společně s cizrnou, nebo na kousky nakrájená sušená rajčata.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.