Jak upéct špenátový závin | recept
Jak upéct špenátový závin | recept. Slané záviny jsou u nás oblíbené na jakoukoli a nejen slavnostní příležitost. Jsou vděčné už jen tím, že je můžete naplnit skoro čímkoli. Pokud spěchám, sáhnu po listovém těstě, ale pokud mám jen trochu času, vypracuju rychlé těsto z jogurtu, tuku a mouky. Je lehčí a lépe stravitelné a samozřejmě vím, co si do něj dám. Špenátový závin nosím jako pohoštění na vánoční večírky a podobné příležitosti do zaměstnání a vždy se po nich jen zapráší.
Co je potřeba
Na těsto budeme potřebovat:
- 1 jogurt
- 150 g tuku (hera, máslo)
- 200 g mouky
- špetka soli
Na náplň si přichystejte:
- 1 balení listového špenátu ( může být i baby špenát)
- 100 g šunky
- 100 g sýru
- kečup na potření + bylinky (oregano, bazalka, dle chuti)
- 2 lžičky papriky
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř na dochucení
V prvním kroku se pustíme do přípravy těsta. Všechny ingredience nasypeme do hlubší mísy nebo přímo na vál a postupně vypracujeme hladké těsto. Pokud nespěcháme, necháme ho odležet v lednici alespoň hodinu, ale počká na nás i několik dní. Dokonce ho lze i mrazit a mít ho tak připravené pro strýčka příhodu. Nicméně je možné ho používat hned. Jen se snažte pracovat rychle, aby těsto drželo tvar.
Těsto si rozdělíme na menší kusy podle toho, jak velké chceme záviny mít. Posypeme vál trochou mouky a vyválíme obdélník. Na něj rozetřeme tenkou vrstvu kečupu, můžeme posypat i oblíbenými bylinkami, ideální je oregano nebo bazalka. Poklademe plátky šunky, potřeme špenátem a posypeme strouhaným sýrem (stačí nahrubo). Kratší okraje kousek přeložíme přes nádivku a rolujeme po delším okraji jako klasický štrůdl. Pevně utáhneme. Nakonec v hrníčku smícháme mletou sladkou papriku, sůl, pepř a olej. Směsí potřeme závin ze všech stran
Nožíkem uděláme zářezy asi 0,5–1 cm dlouhé, aby mohl při pečení odcházet vzduch a závin se neprotrhnul na nevhodných místech. Stejně postupujeme s dalšími částmi těsta. Hotové záviny položíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 20 minut, záleží na velikosti závinu. Krájíme na řezy, výborně chutná teplý i studený.
Diskuze k článku