Jak upéct špenátový závin | recept
Jak upéct špenátový závin | recept. Slané záviny jsou u nás oblíbené na jakoukoli a nejen slavnostní příležitost. Jsou vděčné už jen tím, že je můžete naplnit skoro čímkoli. Pokud spěchám, sáhnu po listovém těstě, ale pokud mám jen trochu času, vypracuju rychlé těsto z jogurtu, tuku a mouky. Je lehčí a lépe stravitelné a samozřejmě vím, co si do něj dám. Špenátový závin nosím jako pohoštění na vánoční večírky a podobné příležitosti do zaměstnání a vždy se po nich jen zapráší.
Co je potřeba
Na těsto budeme potřebovat:
- 1 jogurt
- 150 g tuku (hera, máslo)
- 200 g mouky
- špetka soli
Na náplň si přichystejte:
- 1 balení listového špenátu ( může být i baby špenát)
- 100 g šunky
- 100 g sýru
- kečup na potření + bylinky (oregano, bazalka, dle chuti)
- 2 lžičky papriky
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř na dochucení
Krok 1
V prvním kroku se pustíme do přípravy těsta. Všechny ingredience nasypeme do hlubší mísy nebo přímo na vál a postupně vypracujeme hladké těsto. Pokud nespěcháme, necháme ho odležet v lednici alespoň hodinu, ale počká na nás i několik dní. Dokonce ho lze i mrazit a mít ho tak připravené pro strýčka příhodu. Nicméně je možné ho používat hned. Jen se snažte pracovat rychle, aby těsto drželo tvar.
Krok 2
Těsto si rozdělíme na menší kusy podle toho, jak velké chceme záviny mít. Posypeme vál trochou mouky a vyválíme obdélník. Na něj rozetřeme tenkou vrstvu kečupu, můžeme posypat i oblíbenými bylinkami, ideální je oregano nebo bazalka. Poklademe plátky šunky, potřeme špenátem a posypeme strouhaným sýrem (stačí nahrubo). Kratší okraje kousek přeložíme přes nádivku a rolujeme po delším okraji jako klasický štrůdl. Pevně utáhneme. Nakonec v hrníčku smícháme mletou sladkou papriku, sůl, pepř a olej. Směsí potřeme závin ze všech stran
Krok 3
Nožíkem uděláme zářezy asi 0,5–1 cm dlouhé, aby mohl při pečení odcházet vzduch a závin se neprotrhnul na nevhodných místech. Stejně postupujeme s dalšími částmi těsta. Hotové záviny položíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 20 minut, záleží na velikosti závinu. Krájíme na řezy, výborně chutná teplý i studený.