Jak upéct rohlíčky z kynutého těsta s náplní | recept na slané i sladké pečivo
Jak upéct rohlíčky z kynutého těsta s náplní | recept na slané i sladké pečivo. Kynuté těsto podle následujícího receptu se hodí na pečivo s náplní, ať už slanou nebo sladkou. Těsto lze zadělat i v domácí pekárně na program kynutí. Pečivo se hodí k jídlu během dne i jako pohoštění pro přátele.
Co je potřeba
- 250 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- 2 pl oleje
- 2 pl rumu
- 1 žloutek
- 80 g cukru krupice
- půl lžičky soli
- kostka kvasnic
náplň podle vlastního uvážení
vejce na potření
libovolný posyp
Při přípravě těsta v domácí pekárně do nádoby vlijte mléko, olej, rum, přidejte mouku, vajíčko, změklé máslo, cukr, sůl a droždí. Nastavte program kynutí a pekárna se o těsto postará sama.
Při ručním zadělávání do mísy dejte třetinu mléka o pokojové teplotě s lžící cukru a rozdrobte droždí o pokojové teplotě. Jakmile vzejde kvásek, přidejte mouku, zbytek mléka a cukru, sůl, změklé máslo, žloutek a tekutiny. Vymíchejte těsto a nechte jej na teplém místě zakryté utěrkou zhruba hodinu kynout.
Mléko přidávejte opatrně, je možné, že nebude třeba celých 250 ml – odvíjí se to podle obsahu lepku v mouce.
Vykynuté těsto rozdělte na tři díly a vyválejte buď obdélník, ze kterého budete péci šneky, nebo kruh. Vyválené těsto by mělo být na tloušťku asi 0,5 cm. Obdélník naplňte libovolnou náplní a srolujte. Pak ostrým nožem nakrájejte na stejně široké kousky, jako byste krájeli roládu. Rukou je upravte do kulatého tvaru a pokládejte na plech s papírem na pečení. Šneky můžete naplnit makovou, ořechovou, jablečnou nebo tvarohovou náplní. Těsto stačí také potřít rozpuštěným máslem a bohatě posypat skořicovým cukrem. Chcete-li mít slané pečivo, zvolte náplň podle chuti.
Rozhodnete-li se pro rohlíčky, těsto vyválené do kruhu rozdělte na 8 dílů. Náplň položte na širší stranu (na vnější okraj kruhu) a těsto rolujte směrem ke středu. Vzniknou rohlíčky, které také pečte na plechu s pečicím papírem. Rohlíčky mají tu výhodu, že z nich náplň nevytéká a může být tedy řidší. Plňte povidly, nutellou a jinými sladkými nádivkami. Slanou náplň můžete udělat ze sýrů, slaniny, šunky, vajec i hub.
Diskuze k článku