Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vegetariánský Wellington | recept

Jak upéct vegetariánský Wellington | recept

Vegetariánský Wellington | recept. Určitě jste již slyšeli o hovězím Wellingtonu, který se připravuje z pravé svíčkové, ale existuje i jelení Wellington či Wellington z vepřové panenky. Jedná se o maso a zeleninu zabalenou do listového těsta. Jestliže si však chcete tento závin přichystat v bezmasé variantě, určitě vyzkoušejte náš recept na vegetariánský Wellington. Poradíme vám také, jak bezmasou náplň obměnit.

Co je potřeba

  • 1 balení listového těsta (pokud seženete těsto bez palmového oleje, případně si můžete udělat domácí)
  • 2 lžíce olivového oleje + rostlinný olej na smažení tofu
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 balení uzeného tofu
  • 2 středně velké mrkve
  • 4 rajčata
  • 1 starší rohlík nebo jiné vhodné pečivo + mléko na namočení
  • Sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky (např. bazalku, rozmarýn či šalvěj)
  • 1 vejce na potření
  • Pečicí papír
1

Tofu zabalíme do ubrousku a na chvíli jej zatížíme talířem, aby se veškerá tekutina vsákla do ubrousku. Následně tofu nakrájíme na plátky a osmažíme je na rostlinném oleji z obou stran dozlatova. Osmažené tofu opět osušíme na ubrousku, abychom odstranili přebytečný tuk.

Jak upéct vegetariánský Wellington | recept
2

Na pánvi poté rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidáme pokrájenou očištěnou mrkev a rajčata a vše podusíme. V případě potřeby podlijeme zeleninu trochou vody či zeleninového vývaru. Směs osolíme, opepříme a ochutíme čerstvými či sušenými bylinkami. Nakonec zeleninu rozmixujeme spolu s rohlíkem, který jsme si předem namočili do vlahého mléka.

Jak upéct vegetariánský Wellington | recept
3

Z listového těsta vyválíme tenký obdélníkový plát, prostředek potřeme zeleninovou náplní a poklademe plátky osmaženého tofu. Můžeme přidat čerstvý rozmarýn či jiné bylinky.

Jak upéct vegetariánský Wellington | recept
4

Okraje plátu potřeme rozšlehaným vejcem a stočíme jej do závinu. Konce přehneme a zabalíme jako při pečení jablečného štrúdlu. Poté závin přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, propíchneme jej několikrát vidličkou a potřeme opět rozšlehaným vejcem.

Jak upéct vegetariánský Wellington | recept
5

Vegetariánský Wellington pečeme zhruba 40 minut při 180 °C do zezlátnutí. Podáváme jej teplý či studený.

Jak upéct vegetariánský Wellington | recept

Tipy

  • Závin můžete naplnit také listovým špenátem, dušenými žampiony, batáty či dýní.
  • Zeleninu je možné doplnit o semínka a ořechy.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit cuketové tacos | recept
Jak připravit cuketové tacos | recept
Cuketové tacos | recept. Tacos jsou malé mexické tortilly plněné mletým masem či jinými náplněmi. Tacos si můžete připravit ve zdravější variantě z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.