Jak upéct celozrnný semínkový chlebíček s cuketou | fit recept
Receptů na semínkové chleby či chlebíčky najdete na internetu i v tištěných médiích spoustu. Ovšem chlebíček z celozrnné mouky, semínek a navrch zvláčněný cuketou není zas tak rozšířený. A přiznejme si: teď, když vám každý druhý vnucuje cuketu se nový způsob, jak ji využít hodí. Recept jsme si opět vypůjčili, vyzkoušeli a můžeme jen doporučit. Máte-li rádi tento typ pečiva, následující fit recept je právě pro vás!
Co je potřeba
- 250 g nastrouhané cukety
- 400 g celozrnné špaldové mouky
- 4 vejce
- 40 g lněného semínka
- 70 g slunečnicového semínka
- 30 g dýňových semínek
- ½ lžičky římského kmínu
- sůl
- pepř
Příprava těsta
Předehřejte troubu na 185 °C. Nastrouhejte cuketu a pokud máte mladou, nemusíte ji loupat. Starší větší plod raději oloupejte. Cuketu lehce vymačkejte a tekutinu slijte. V míse promíchejte špaldovou mouku se semínky, kmínem, solí a pepřem. Přidejte nastrouhanou cuketu, 4 vejce a vypracujte těsto.
Jakou formu na pečení použít
Celozrnný chlebíček s cuketou pečte nejlépe v obdélníkové formě na biskupský chlebíček. Stejně dobře poslouží i forma na srnčí hřbet nebo jakákoli jiná. Chcete-li si usnadnit práci s jejím následným mytím, vyložte ji pečicím papírem před nalitím těsta. Povrch těsta ve formě srovnejte pomocí stěrky.
Jak celozrnný chléb s cuketou upéct
Naplněnou formu s těstem vložte do vyhřáté trouby a zmírněte teplotu na 165–175 °C. Při této teplotě semínkový chlebíček pečte zhruba 40–45 minut. Po upečení ho opatrně vyklopte z formy a před krájením ho nechte nejprve vychladnout.
Doporučujeme vyzkoušet
Jestliže máte cuketu a raději byste si upekli chlebíček sladký, nabízíme vám recept na vynikající kořeněný chlebíček, čtěte tady.
A pokud se vám líbí recepty z kuchařky Jíme zdravě, ze které je i dnešní celozrnný semínkový chlebíček s cuketou, vyzkoušejte i recept bez cukru vhodný pro diabetiky od autorů fit receptů – banánový chlebíček.
Diskuze k článku