Celozrnný chléb s podmáslím | recept. Klasický domácí chléb je sice fuška, ale s tímto rychlým receptem překvapíte sebe i celou rodinu. Jeho půvab totiž spočívá v ultrarychlé přípravě. Není třeba kynutí a ani příprava kvásku. Podmáslí v receptu zajistí patřičnou konzistenci. Tento celozrnný chléb bude sice velmi hutný, ale zato vynikající a především zdravý. Upečete chléb bez přidaných nežádoucích látek, které sice zajišťují nadýchanost, ale mají špatný vliv na naše zdraví. S dobrým máslem nebo pomazánkou bude úplnou lahůdkou. Vedle celozrnné pšeničné mouky můžete použít i špaldovou nebo přisypat trochu drcených vloček.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
300 g celozrnné pšeničné mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké pšeničné mouky
½ l podmáslí
2 lžičky jedlé sody
1 lžičku soli
1 lžíce drcených ovesných vloček (nemusí být)
1
V prvním kroku si přichystáme hlubší mísu, v níž se nám bude dobře zadělávat těsto. Celozrnnou, špaldovou i obyčejnou hladkou mouku prosejeme, nasypeme ji do mísy a přidáme patřičné množství jedlé sody a sůl, případně vločky.
2
Následně pomalupřidáváme podmáslí a zapracováváme ho k ostatním ingrediencím. Poté rukama hněteme těsto, dokud není celistvé. Těsto bude dost hutné, tím se nenechte vyděsit.
3
V dalším kroku z těsta vypracujeme bochník, tvar můžete zvolit podle svého uvážení kulatý nebo šišatý. Položíme ho na pečicí papír a necháme odpočinout, dokud nebude trouba dostatečně vyhřátá. Zapneme ji na 200 °C. Bochník posypeme nahusto moukou a na povrchu uděláme nožem kříž.
4
Jakmile bude trouba dostatečně rozpálená, vložíme do ní plech s chlebem a pečeme přibližně 30 minut. Povrch bochníku musí zezlátnout, kůrka bude tvrdá a křupavá.
5
Bochník necháme zchladnout a poté ho krájíme na krajíce. Chléb uchováváme zabalený v utěrce, zajistíme si tak, že nezačne plesnivět a kůrka zůstane krásně křupavá.
Receptů na semínkové chleby či chlebíčky najdete na internetu i v tištěných médiích spoustu. Ovšem chlebíček z celozrnné mouky, semínek a navrch zvláč…
Jak upéct chléb, co se zaručeně povede | recept nejen pro domácí pekárnu. Máte chuť vyzkoušet si pečení domácího chleba? Koupili jste si domácí pekárn…
Jak upéct semínkový chléb bez mouky | recept na domácí chleba. Také jste si předsevzali omezit spotřebu bílého pečiva a začít se stravovat zdravě? Mož…
Chléb s přídavkem brambor | recept. Pečení domácího chleba se stává velmi oblíbenou činností. Moderní je způsob pečení za pomocí kvásku. Existují sezn…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku