Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • ½  l podmáslí
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíce drcených ovesných vloček (nemusí být)
1

V prvním kroku si přichystáme hlubší mísu, v níž se nám bude dobře zadělávat těsto. Celozrnnou, špaldovou i obyčejnou hladkou mouku prosejeme, nasypeme ji do mísy a přidáme patřičné množství jedlé sody a sůl, případně vločky.

2

Následně pomalu přidáváme podmáslí a zapracováváme ho k ostatním ingrediencím. Poté rukama hněteme těsto, dokud není celistvé. Těsto bude dost hutné, tím se nenechte vyděsit.

3

V dalším kroku z těsta vypracujeme bochník, tvar můžete zvolit podle svého uvážení kulatý nebo šišatý. Položíme ho na pečicí papír a necháme odpočinout, dokud nebude trouba dostatečně vyhřátá. Zapneme ji na 200 °C. Bochník posypeme nahusto moukou a na povrchu uděláme nožem kříž.

4

Jakmile bude trouba dostatečně rozpálená, vložíme do ní plech s chlebem a pečeme přibližně 30 minut. Povrch bochníku musí zezlátnout, kůrka bude tvrdá a křupavá.

5

Bochník necháme zchladnout a poté ho krájíme na krajíce. Chléb uchováváme zabalený v utěrce, zajistíme si tak, že nezačne plesnivět a kůrka zůstane krásně křupavá.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)