Jak upéct chléb, co se zaručeně povede | recept nejen pro domácí pekárnu
Jak upéct chléb, co se zaručeně povede | recept nejen pro domácí pekárnu. Máte chuť vyzkoušet si pečení domácího chleba? Koupili jste si domácí pekárnu a hledáte nějaký recept, aby se chléb povedl už napoprvé? Pak se vám bude hodit recept na jednoduchý chléb, který je skvělý pro ty, co s pekárnou nemají žádné zkušenosti. Recept není můj vlastní, byl mi doporučen a zatím jsem vyzkoušela přidat jen škvarky. Chléb nám chutná jen tak, v základní verzi.
Co je potřeba
- 200 ml mléka
- 180 ml vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžíce 8% octa
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 200 g hladké mouky
- 150 g hladké pšeničné mouky chlebové
- 200 g celozrnné žitné mouky
- 2 mírně navršené lžičky drceného kmínu
- 1/3 z 42 g kostky droždí
Připravte si potřebné ingredience pro pečení v pekárně i v klasické troubě. Všechny druhy mouky promíchejte se solí a kmínem v míse.
Do pekárny nalijte tekutiny – mléko, vodu, ocet a olej. Poté přisypte směs mouky, soli a kmínu. Uprostřed utvořte v mouce malý důlek a rozdrobte do něj droždí, zasypejte cukrem a lehce zatlačte do tekutiny. Nastavte program na základní chléb, hmotnost 1 kg a střední kůrku. Pekárna bude sama pracovat, po zvukovém signálu můžete do pekárny přidat trochu škvarků, slunečnicová i jiná semínka, ořechy a nebo také nic. Po upečení, ještě ve formě, povrch svlažte vodou a nechte chléb stát asi 15 minut. Pak vyklopte a před krájením nechte důkladně prochladnout.
Pro klasické pečení je postup jiný. Suché promíchané ingredience zalijeme tekutou složkou a přidáme vzešlé droždí s cukrem a částí mléka. Důkladně vymícháme těsto a necháme zakryté utěrkou v teple kynout, po 45 minutách znovu prohněteme, vložíme do ošatky a opět necháme 30 minut kynout. Doba kynutí je orientační, záleží na teplotě místnosti. Vykynutý chléb přendáme na plech a zapneme troubu na 225 °C. Jakmile se nahřeje, vložíme chléb a pečeme 15 minut. Po uplynutí doby snížíme teplotu na 190 °C a zhruba 40 minut dopékáme.
Upečený chléb nejlépe uchováte zabalený v čisté utěrce. Vydrží dlouho vláčný.
Diskuze k článku