Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct chléb, co se zaručeně povede | recept nejen pro domácí pekárnu

Jak upéct chléb, co se zaručeně povede | recept nejen pro domácí pekárnu

Jak upéct chléb, co se zaručeně povede | recept nejen pro domácí pekárnu. Máte chuť vyzkoušet si pečení domácího chleba? Koupili jste si domácí pekárnu a hledáte nějaký recept, aby se chléb povedl už napoprvé? Pak se vám bude hodit recept na jednoduchý chléb, který je skvělý pro ty, co s pekárnou nemají žádné zkušenosti. Recept není můj vlastní, byl mi doporučen a zatím jsem vyzkoušela přidat jen škvarky. Chléb nám chutná jen tak, v základní verzi.

Co je potřeba

  • 200 ml mléka
  • 180 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžíce 8% octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g hladké pšeničné mouky chlebové
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 2 mírně navršené lžičky drceného kmínu
  • 1/3 z 42 g kostky droždí
1

Připravte si potřebné ingredience pro pečení v pekárně i v klasické troubě. Všechny druhy mouky promíchejte se solí a kmínem v míse.

2

Do pekárny nalijte tekutiny – mléko, vodu, ocet a olej. Poté přisypte směs mouky, soli a kmínu. Uprostřed utvořte v mouce malý důlek a rozdrobte do něj droždí, zasypejte cukrem a lehce zatlačte do tekutiny. Nastavte program na základní chléb, hmotnost 1 kg a střední kůrku. Pekárna bude sama pracovat, po zvukovém signálu můžete do pekárny přidat trochu škvarků, slunečnicová i jiná semínka, ořechy a nebo také nicPo upečení, ještě ve formě, povrch svlažte vodou a nechte chléb stát asi 15 minut. Pak vyklopte a před krájením nechte důkladně prochladnout.

Jak upéct chléb, co se zaručeně povede | recept nejen pro domácí pekárnu
Jak upéct chléb, co se zaručeně povede | recept nejen pro domácí pekárnu
3

Pro klasické pečení je postup jiný. Suché promíchané ingredience zalijeme tekutou složkou a přidáme vzešlé droždí s cukrem a částí mléka. Důkladně vymícháme těsto a necháme zakryté utěrkou v teple kynout, po 45 minutách znovu prohněteme, vložíme do ošatky a opět necháme 30 minut kynout. Doba kynutí je orientační, záleží na teplotě místnosti. Vykynutý chléb přendáme na plech a zapneme troubu na 225 °C. Jakmile se nahřeje, vložíme chléb a pečeme 15 minut. Po uplynutí doby snížíme teplotu na 190 °C a zhruba 40 minut dopékáme.

4

Upečený chléb nejlépe uchováte zabalený v čisté utěrce. Vydrží dlouho vláčný.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.