Jak upéct domácí celozrnný chléb s podmáslím | recept
Celozrnný chléb s podmáslím | recept. Klasický domácí chléb je sice fuška, ale s tímto rychlým receptem překvapíte sebe i celou rodinu. Jeho půvab totiž spočívá v ultrarychlé přípravě. Není třeba kynutí a ani příprava kvásku. Podmáslí v receptu zajistí patřičnou konzistenci. Tento celozrnný chléb bude sice velmi hutný, ale zato vynikající a především zdravý. Upečete chléb bez přidaných nežádoucích látek, které sice zajišťují nadýchanost, ale mají špatný vliv na naše zdraví. S dobrým máslem nebo pomazánkou bude úplnou lahůdkou. Vedle celozrnné pšeničné mouky můžete použít i špaldovou nebo přisypat trochu drcených vloček.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g hladké pšeničné mouky
- ½ l podmáslí
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžičku soli
- 1 lžíce drcených ovesných vloček (nemusí být)
Krok 1
V prvním kroku si přichystáme hlubší mísu, v níž se nám bude dobře zadělávat těsto. Celozrnnou, špaldovou i obyčejnou hladkou mouku prosejeme, nasypeme ji do mísy a přidáme patřičné množství jedlé sody a sůl, případně vločky.
Krok 2
Následně pomalu přidáváme podmáslí a zapracováváme ho k ostatním ingrediencím. Poté rukama hněteme těsto, dokud není celistvé. Těsto bude dost hutné, tím se nenechte vyděsit.
Krok 3
V dalším kroku z těsta vypracujeme bochník, tvar můžete zvolit podle svého uvážení kulatý nebo šišatý. Položíme ho na pečicí papír a necháme odpočinout, dokud nebude trouba dostatečně vyhřátá. Zapneme ji na 200 °C. Bochník posypeme nahusto moukou a na povrchu uděláme nožem kříž.
Krok 4
Jakmile bude trouba dostatečně rozpálená, vložíme do ní plech s chlebem a pečeme přibližně 30 minut. Povrch bochníku musí zezlátnout, kůrka bude tvrdá a křupavá.
Krok 5
Bochník necháme zchladnout a poté ho krájíme na krajíce. Chléb uchováváme zabalený v utěrce, zajistíme si tak, že nezačne plesnivět a kůrka zůstane krásně křupavá.