Jak upéct semínkový chléb bez mouky
Jak upéct semínkový chléb bez mouky | recept na domácí chleba. Také jste si předsevzali omezit spotřebu bílého pečiva a začít se stravovat zdravě? Možná, že vám přijde vhod čerstvě odzkoušený recept ze zahraničí. Podobných receptů koluje na netu dost a dost, tento mě zaujal tím, že dává určitou volnost při volbě některých ingrediencí. V rozpisu najdete varianty surovin v závorkách. Psyllium a chia semínka nevynechávejte, jsou důležité, díky nim chlebíček drží pohromadě. Nahradíte-li ovesné vločky mletou pohankou, získáte bezlepkovou verzi tohoto pečiva.
Co je potřeba
- 70 g dýňových semínek
- 60 g vlašských ořechů (lískové, mandle, pekanové)
- 70 g slunečnicových semínek
- 150 g ovesných vloček (mleté pohanky)
- 70 g lněného semínka (sezamu)
- 40 g chia semínek
- 15 g psyllia
- 350 ml teplé vody
- 20 g oleje (slunečnicový, ořechový, dýňový, kokosový)
- 20 g medu (javorový sirup)
- lžička soli
- forma 22×12 cm
Formu (papírovou, na biskupský chlebíček, srnčí hřbet) vymažte olejem a hmotu do ní lžící přendejte. Těsto pečením nezvětší objem, formu můžete plnit až po okraj. Dobře lžící nebo navlhčenou rukou těsto utlačte, aby v pečivu nezůstaly žádné vzduchové mezery. Nechte těsto ve formě odpočívat nejméně 2 hodiny.
Tipy
V internetových diskusích doporučují chléb po půlhodině pečení ve formě vyklopit a dopékat jen tak. Pečivo bude mít kůrku ze všech stran. Nevyzkoušela jsem, světlejší boky nám nevadily.
Z plátků tohoto chleba jsou výborné toasty.
Diskuze k článku