Jak upéct semínkový chléb bez mouky
Jak upéct semínkový chléb bez mouky | recept na domácí chleba. Také jste si předsevzali omezit spotřebu bílého pečiva a začít se stravovat zdravě? Možná, že vám přijde vhod čerstvě odzkoušený recept ze zahraničí. Podobných receptů koluje na netu dost a dost, tento mě zaujal tím, že dává určitou volnost při volbě některých ingrediencí. V rozpisu najdete varianty surovin v závorkách. Psyllium a chia semínka nevynechávejte, jsou důležité, díky nim chlebíček drží pohromadě. Nahradíte-li ovesné vločky mletou pohankou, získáte bezlepkovou verzi tohoto pečiva.
Co je potřeba
- 70 g dýňových semínek
- 60 g vlašských ořechů (lískové, mandle, pekanové)
- 70 g slunečnicových semínek
- 150 g ovesných vloček (mleté pohanky)
- 70 g lněného semínka (sezamu)
- 40 g chia semínek
- 15 g psyllia
- 350 ml teplé vody
- 20 g oleje (slunečnicový, ořechový, dýňový, kokosový)
- 20 g medu (javorový sirup)
- lžička soli
- forma 22×12 cm
Krok 1
Připravte si směs vybraných semínek a ořechů. Ořechy podrťte na menší kousky. Celkové množství musíte dodržet, ale druhy si namíchejte v libovolném poměru.
Krok 2
V teplé vodě rozmíchejte med, olej a sůl. Voda by měla být teplá asi jako na mytí rukou.
Krok 3
Všechny sypké přísady důkladně promíchejte s tekutinou.
Krok 4
Formu (papírovou, na biskupský chlebíček, srnčí hřbet) vymažte olejem a hmotu do ní lžící přendejte. Těsto pečením nezvětší objem, formu můžete plnit až po okraj. Dobře lžící nebo navlhčenou rukou těsto utlačte, aby v pečivu nezůstaly žádné vzduchové mezery. Nechte těsto ve formě odpočívat nejméně 2 hodiny.
Krok 5
Troubu nechte vyhřát na 220 °C. Vložte chléb ve formě a ihned stáhněte teplotu na 180 °C. Při této teplotě zvolna pečte asi hodinu. Po upečení nechte chléb dokonale vychladnout a teprve pak krájejte, teplý by se drobil. Chléb se dá dobře zmrazit. I po vytažení z mrazáku je jeho chuť dobrá.
V internetových diskusích doporučují chléb po půlhodině pečení ve formě vyklopit a dopékat jen tak. Pečivo bude mít kůrku ze všech stran. Nevyzkoušela jsem, světlejší boky nám nevadily.
Z plátků tohoto chleba jsou výborné toasty.