Co je potřeba

1 kg hladké pšeničné mouky (nebo 700 g pšeničné a 300 g žitné) 200 g den předem vařených brambor 3 polévkové lžíce 8% octa 2 navršené kávové lžičky soli 1 kávová lžička drceného kmínu 42 g droždí (1 kostička) 1 kávová lžička cukru 700 ml vody

1

Jako první krok si necháme vzejít droždí. Do poloviny potřebného množství vlažné vody (350 ml) přidáme kávovou lžičku cukru a kostku droždí. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít. Nádobu volte větší, droždí hodně nabyde.

2

Zatímco droždí pracuje, připravíme si do větší misky ostatní suroviny. Prosijeme mouku, přidáme sůl, kmín a najemno rozstrouhané vařené brambory. Rukama důkladně promícháme brambory v mouce, tak, aby tam nebyly hrudky. Dá to trochu práce, ale je to důležité.

3

Když máme promíchané brambory s moukou, mělo by být droždí připravené. Droždí stěrkou vyškrábneme do mouky, přidáme 3 polévkové lžíce octa a druhou polovinu vody. Trochu vody nechte stranou, potřebné množství záleží na obsahu lepku v mouce. Někdy se stane, že stačí 600 ml vody. Přidat vodu je jednodušší, než přidávat mouku. Přidáním mouky se změní kvalita chleba k horšímu. Těsto se poměrně dlouho zpracovává. Nejprve vařečkou, pak na kuchyňské desce rukama. Zpočátku se dost lepí, ale nelekejte se, po chvíli se lepit přestane. Těsto necháme kynout v zakryté míse na teplém místě. Asi po hodině kynutí těsto zdvojnásobí velikost.

4

Vařečkou ho promícháme a rukama vytvarujeme bochník, který necháme kynout v ošatce nebo jen tak na pomoučeném plechu. Při kynutí na plechu nebude mít chléb pomoučený povrch, podle mě je to lepší. Ale proti gustu :) Ošatku i chléb na plechu přikryjeme a necháme kynout ještě asi 40 minut.

5

Máme-li chléb již vykynutý, vyklopíme jej opatrně z ošatky na pomoučený plech. Zapneme si troubu na teplotu 200 °C, chléb se musí vkládat do předem vyhřáté trouby. .

6

Aby se nám bochník nerozjížděl, po obvodu ho obtočíme pruhem složeného alobalu. Chléb dáme do trouby společně s kastrůlkem studené vody. Kastrůlek položíme na dno trouby pod plech s chlebem. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C, vyjmeme kastrůlek s vodou a chléb dopékáme. Občas povrch bochníku potřeme vodou.

7

Chléb bude upečený asi za hodinu, vyzkoušejte to špejlí. Chléb je lepší péci raději déle. Vyndá-li se z trouby moc brzy, většinou klesne. Pečený chléb nechte zchladnout na mřížce a krájejte až vychladlý. Z tohoto množství je jeden velký, nebo dva malé bochníky. Chléb vydrží 5 dní vláčný.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.30769
Average: 4.3 (13 votes)