Jak uvařit svíčkovou zdravěji | recept
Jak uvařit svíčkovou zdravěji | recept. Svíčková omáčka je v podstatě pouze rozmixovaná kořenová zelenina s trochou smetany. Omáčka nepotřebuje ani gram mouky. Maso je krásně měkké, chuť je naprosto luxusní, také díky vyškvařenému špeku. Tato svíčková rozhodně stojí za vyzkoušení, rozdíl od té tradiční nerozeznáte.
Co je potřeba
5 až 6 porcí:
- 0,75 až 1 kg hovězího zadního nebo hovězí svíčkové
- 50 g špeku nebo anglické slaniny
- 2 střední cibule
- 5 větších mrkví
- 5 větších petrželí
- 1 menší celer nebo 1/2 většího
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list, tymián
- 1 až 2 lžíce hořčice
- 1 smetana 12 %
- brusinky k podávání
Cibuli si nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Do stejného hrnce přidáme takové množství vyškvařeného tuku, kolik je potřeba na orestování zeleniny (tzn., že nemusíme použít všechen tuk). Přidáme tam zejména vyškvařené kousky špeku, které dodají chuť. Cibuli orestujeme dozlatova, přidáme i kořenovou zeleninu, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, tymián a lžíci hořčice a restujeme asi 5 minut.
Maso osolíme a opepříme až nyní. Přidáme k zelenině a podlijeme vodou. Dáme péct uzavřené buď v hrnci, nebo v pekáči na 180 °C asi 2,5 hodiny. Aby se maso nevysušilo, v průběhu pečení jej podléváme nebo ještě lépe otáčíme, aby se všechny strany průběžně pekly ve šťávě.
Po upečení maso vyndáme, sundáme provázek a lehce zakryjeme alobalem. Ze zeleniny vytáhneme všechna celá koření a zeleninu důkladně rozmixujeme. Omáčku dáme na sporák, zředíme smetanou, podle potřeby dochutíme a přivedeme k varu. Omáčku ředíme vodou nebo pravým vývarem (ne masoxem), dokud nedosáhneme požadované konzistence.
Denisa Koloničná, DiS. – nutriční terapeutka
Spolupráce s nutričním terapeutem vede k osvojení správných stravovacích návyků, které jsou dlouhodobě udržitelné a příznivě ovlivní Vaše zdraví.
Tipy
Omáčku je nejlepší uvařit den předem. Přes noc se všechny chutě krásně proleží a výsledná omáčka bude ještě více chutnější. Určitě nezapomeňte na brusinky k podávání.
Diskuze k článku