Co je potřeba

5 až 6 porcí:

  • 0,75 až 1 kg hovězího zadního nebo hovězí svíčkové
  • 50 g špeku nebo anglické slaniny
  • 2 střední cibule
  • 5 větších mrkví
  • 5 větších petrželí
  • 1 menší celer nebo 1/2 většího
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list, tymián
  • 1 až 2 lžíce hořčice
  • 1 smetana 12 %
  • brusinky k podávání
1

Pokud je maso příliš velké, rozdělíme ho na poloviny a následně jej prošpikujeme tenkými klínky špeku nebo anglické slaniny. Maso se lépe špikuje, pokud si klínky připravíme dopředu a dáme je do mrazáku. Maso poté svážeme motouzem, aby drželo tvar.

2

Zbylý špek necháme vyškvařit. Všechen tuk i kousky špeku dáme bokem do misky nebo hrnečku. Do hrnce přidáme pouze takové množství tuku, abychom mohli zprudka opéct všechno maso. Opečené maso dáme bokem na talíř.

3

Cibuli si nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Do stejného hrnce přidáme takové množství vyškvařeného tuku, kolik je potřeba na orestování zeleniny (tzn., že nemusíme použít všechen tuk). Přidáme tam zejména vyškvařené kousky špeku, které dodají chuť. Cibuli orestujeme dozlatova, přidáme i kořenovou zeleninu, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, tymián a lžíci hořčice a restujeme asi 5 minut.

4

Maso osolíme a opepříme až nyní. Přidáme k zelenině a podlijeme vodou. Dáme péct uzavřené buď v hrnci, nebo v pekáči na 180 °C asi 2,5 hodiny. Aby se maso nevysušilo, v průběhu pečení jej podléváme nebo ještě lépe otáčíme, aby se všechny strany průběžně pekly ve šťávě.

5

Po upečení maso vyndáme, sundáme provázek a lehce zakryjeme alobalem. Ze zeleniny vytáhneme všechna celá koření a zeleninu důkladně rozmixujeme. Omáčku dáme na sporák, zředíme smetanou, podle potřeby dochutíme a přivedeme k varu. Omáčku ředíme vodou nebo pravým vývarem (ne masoxem), dokud nedosáhneme požadované konzistence.

Denisa Koloničná, DiS. – nutriční terapeutka

Spolupráce s nutričním terapeutem vede k osvojení správných stravovacích návyků, které jsou dlouhodobě udržitelné a příznivě ovlivní Vaše zdraví.

Tipy

Omáčku je nejlepší uvařit den předem. Přes noc se všechny chutě krásně proleží a výsledná omáčka bude ještě více chutnější. Určitě nezapomeňte na brusinky k podávání.

PřílohaVelikost
Image icon denisa_kolonicna.png247.17 KB
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)