Jak uvařit šípkový džem (povidla) | recept
Šípkový džem | recept. Během září a počátkem října dozrávají plody plané růže ─ šípky. Šípky sbíraly už naše babičky a připravovaly z nich různé pochoutky, nápoje, omáčky ke zvěřině i polévky. Krásně červené nebo oranžové šípky obsahují mnoho vitaminu C, některé zdroje uvádějí, že dokonce více než citrony i pomeranče. Zkuste si uvařit výborný džem z šípků podle našeho receptu. Příprava je sice pracná, ale chuť vám to vynahradí. Až se v zimě budete zahřívat šálkem šípkového čaje a přikusovat linecké se šípkovou marmeládou, ani si na tu práci nevzpomenete. Tak hurá na šípky!
Co je potřeba
- 1 kg očištěných šípků
- 800g krystalového cukru
- šťáva ze 2-3 citronů, popř. citronová kůra
- vanilkový lusk nebo svitek celé skořice podle vlastní volby
- voda
Šípky natrháme v čistém prostředí bez průmyslu, netrháme poblíž frekventovaných silnic nebo skládek. Vybíráme si jen velké plody, rychleji přibývají v košíku a velmi to oceníme při následném čištění. Šípky na povidla by se měly sbírat až po prvních mrazících, kdy změknou, ovšem čištění měkkých šípků je neskutečně protivná práce. Pomůžeme si mrazničkou.
Odstraníme zbytek okvětí (bubáky), plody rozpůlíme a obrácenou stranou lžičky vyškrábneme semínka i chloupky. Směr čištění je od bubáka ke stopce, pozor ale, abyste si nevyškrábli dužninu těsně u stopky. Pracujte v rukavicích a mějte oděv s dlouhými rukávy. Chloupky nepříjemně svědí a píchají (vyráběl se z nich svědivý prášek).
Očištěné šípky důkladně propereme pod tekoucí vodou na sítku. Odstraníme tak zbytky chloupků a nečistoty. Nejde to dokonale, malé množství chloupků vždy zůstane. Chcete-li dodržet postup vaření povidel z přemrzlých šípků, vložte je na noc do mrazničky. Já to nedělám, vařím je rovnou. Mám pocit, že rychleji zhoustnou, nejsou-li přemrzlé a rozdíl v chuti nepozoruji.
Připravené šípky vložíme do širokého kastrolu a zalijeme vodou tak, aby byly všechny dostatečně ponořeny. Je potřeba zvolit opravdu velkou nádobu, abychom zkrátili dobu varu a zachovali alespoň část drahocenných vitamínů. Šípky vaříme do jejich změknutí. Změklé šípky rozmixujeme nebo přepasírujeme přes jemné sítko, odstraníme tím tvrdé slupky. Já dávám přednost mixování. Povidla nemají tak hladkou konzistenci jako pasírovaná, ale slupky jsou tak maličké, že je nelze poznat.
Tipy
Takto připravený džem nebo chcete-li povidla, se hodí k přípravě omáček ke zvěřině, šípkového čaje nebo jako výborná pomazánka na vánoční linecké. Dobrá jsou také ochucená hřebíčkem.
Varování
Chloupky jsou opravdu velmi nepříjemné a jsou všude. Pozor na malé děti.
Diskuze k článku