Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na bezmasé smetanové lasagne s pórkem a červenou čočkou

Jak na bezmasé smetanové lasagne s pórkem a červenou čočkou

Tyto bezmasé, přesto však syté a výživné smetanové lasagne s pórkem a červenou čočkou jsou výtečnou alternativou klasických masových lasagní, ve které je pórek s červenou čočkou propojený smetanou i rajčatovou omáčkou a jsou tak dokonalou bezmasou alternativou nanesenou mezi jednotlivé plátky lasagní.

Co je potřeba

  • 4 plátky lasagní
  • 2 rajčata na vrstvení

Na bezmasou alternativu náplně:

  • 250 g pórku
  • 75 g červené čočky v suchém stavu
  • 2 sklenice vody na podlití
  • 75 ml rajčatového pyré
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř k ochucení
  • 2 lžíce olivového oleje na vytření formy

Na smetanovou zálivku:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného sýru (tučnější goudy či výraznějšího balkánského sýru nebo parmazánu)
1

Přípravu smetanových lasagní začněte úpravou bezmasé alternativy náplně nanesené pak mezi jednotlivé plátky lasagní. Pórek tedy omyjte, nakrájejte na kolečka a na pánvi s rozpáleným olejem jej zprudka orestujte.

orestování pórku coby základu bezmasých smetanových lasagní
2

Jakmile pórek lehce zavadne, přidejte do pánve červenou čočku, podlijte vodou a na plotně 10–15 minut společně duste, dokud nebude čočka měkká. Červená čočka je měkká poměrně rychle.

dušení bezmasé směsi z pórku a červené čočky
3

K podušené bezmasé směsi pórku a červené čočky vmíchejte rajčatové pyré, prolisované stroužky česneku a sušené oregano, přičemž směs dle chuti osolte a opepřete. Duste přibližně 5 minut.

doplnění bezmasé směsi kořením i rajčatovým pyré
4

Podušenou bezmasou alternativu náplně pak jen zjemněte smetanou a minutku společně prohřejte. Připravená bezmasá náplň by měla být dostatečně šťavnatá, s patřičným množstvím šťávy, díky které pak při pečení plátky lasagní změknou.

dokončení bezmasé alternativy náplně smetanových lasagní přilitím smetany
5

Pekáček či v případě uvedeného množství surovin jen chlebíčkovou formu vytřete olejem a na její dno naneste první vrstvu bezmasé náplně z pórku a červené čočky.

nanesení první bezmasé vrstvy do pekáčku či formy
6

Na směs z pórku a čočky rozmístěte část na kousky nakrájených rajčat a překryjte plátkem lasagne. Takto ve stejném pořadí pokračujte do spotřebování všech lasagní, kdy poslední vrstvou těchto bezmasých smetanových lasagní tvoří náplň z pórku a červené čočky zasypaná poslední částí na kousky nakrájených rajčat.

rozmístění rajčat na bezmasou směs a další vrstvení
nanesení závěrečné bezmasé vrstvy
7

Nyní už jen v misce promíchejte suroviny na smetanovou zálivku, tedy najemno nastrouhaný sýr a smetanu.

příprava smetanové zálivky
8

Smetanovou zálivkou pak naplněný pekáček či formu přelijte a vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), ve které bezmasé smetanové lasagne pečte 35–40 minut do zlatavého opečení sýru a vstřebání šťávy.

přelití bezmasých lasagní smetanovou zálivkou a pečení

Tipy

  • Tuto bezmasou alternativu smetanových lasagní můžete připravit i z výživné a syté černé čočky Beluga, která díky svému lehce oříškového nádechu smetanové lasagne nejen chuťově pozvedne, ale navíc v oříškovém tónu podpoří i parmazán přidaný do smetanové zálivky.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články