Jak na bezmasé smetanové lasagne s pórkem a červenou čočkou
Tyto bezmasé, přesto však syté a výživné smetanové lasagne s pórkem a červenou čočkou jsou výtečnou alternativou klasických masových lasagní, ve které je pórek s červenou čočkou propojený smetanou i rajčatovou omáčkou a jsou tak dokonalou bezmasou alternativou nanesenou mezi jednotlivé plátky lasagní.
Co je potřeba
- 4 plátky lasagní
- 2 rajčata na vrstvení
Na bezmasou alternativu náplně:
- 250 g pórku
- 75 g červené čočky v suchém stavu
- 2 sklenice vody na podlití
- 75 ml rajčatového pyré
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky sušeného oregana
- 50 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř k ochucení
- 2 lžíce olivového oleje na vytření formy
Na smetanovou zálivku:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g strouhaného sýru (tučnější goudy či výraznějšího balkánského sýru nebo parmazánu)
Krok 1
Přípravu smetanových lasagní začněte úpravou bezmasé alternativy náplně nanesené pak mezi jednotlivé plátky lasagní. Pórek tedy omyjte, nakrájejte na kolečka a na pánvi s rozpáleným olejem jej zprudka orestujte.
Krok 2
Jakmile pórek lehce zavadne, přidejte do pánve červenou čočku, podlijte vodou a na plotně 10–15 minut společně duste, dokud nebude čočka měkká. Červená čočka je měkká poměrně rychle.
Krok 3
K podušené bezmasé směsi pórku a červené čočky vmíchejte rajčatové pyré, prolisované stroužky česneku a sušené oregano, přičemž směs dle chuti osolte a opepřete. Duste přibližně 5 minut.
Krok 4
Podušenou bezmasou alternativu náplně pak jen zjemněte smetanou a minutku společně prohřejte. Připravená bezmasá náplň by měla být dostatečně šťavnatá, s patřičným množstvím šťávy, díky které pak při pečení plátky lasagní změknou.
Krok 5
Pekáček či v případě uvedeného množství surovin jen chlebíčkovou formu vytřete olejem a na její dno naneste první vrstvu bezmasé náplně z pórku a červené čočky.
Krok 6
Na směs z pórku a čočky rozmístěte část na kousky nakrájených rajčat a překryjte plátkem lasagne. Takto ve stejném pořadí pokračujte do spotřebování všech lasagní, kdy poslední vrstvou těchto bezmasých smetanových lasagní tvoří náplň z pórku a červené čočky zasypaná poslední částí na kousky nakrájených rajčat.
Krok 7
Nyní už jen v misce promíchejte suroviny na smetanovou zálivku, tedy najemno nastrouhaný sýr a smetanu.
Krok 8
Smetanovou zálivkou pak naplněný pekáček či formu přelijte a vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), ve které bezmasé smetanové lasagne pečte 35–40 minut do zlatavého opečení sýru a vstřebání šťávy.
- Tuto bezmasou alternativu smetanových lasagní můžete připravit i z výživné a syté černé čočky Beluga, která díky svému lehce oříškového nádechu smetanové lasagne nejen chuťově pozvedne, ale navíc v oříškovém tónu podpoří i parmazán přidaný do smetanové zálivky.