Jak připravit zapečené cuketové závitky s balkánskou náplní | recept
Nejen na pohled lákavé, ale navíc šťavnaté a velice chutné teplé pohoštění v podobě těchto zapečených cuketových závitků ohromí svou výrazností podpořenou zejména balkánskou náplní ze slaného balkánského sýru a ricotty. Právě tou jsou šťavnaté cuketové závitky naplněny a následně v pekáčku zapečeny s jemnou rajčatovou omáčkou přesně tak, aby po svém zapečení ohromily coby efektní teplé pohoštění.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím připravíte přibližně 30 šťavnatých cuketových závitků
- 2–3 mladé cukety
- sůl k prosolení cuket
- 250 ml rajčatového pyré
- olivový olej na vymazání pekáčku
Na výraznou balkánskou náplň:
- 250 g ricotty
- 150 g balkánského sýru
- 2 lžičky sušené bazalky
- pepř k dochucení balkánské náplně
Přednostní surovinou tohoto efektního pohoštění je šťavnatá cuketa, které proto dejte přednost i při přípravě a začněte ji upravovat jako první. Omytým cuketám tedy odkrojte konce a pomocí škrabky či na mandolíně je nakrájejte na podlouhlé tenké plátky. Šťavnaté plátky cuket následně rozložte na papírové utěrky, lehce osolte a nechejte vypotit. Vypocené cuketové plátky pak osušte další papírovou utěrkou.
Před zapečením šťavnaté, balkánskou náplní naplněné cuketové závitky zasypte zbylým balkánským sýrem a dle chuti můžete ještě doplnit další rajčatovou omáčkou rozmístěnou mezi jednotlivé cuketové závitky. Naplněný pekáček nyní přiklopte víkem či přikryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C). Pečte 15 minut a poté odklopte či sejměte alobal a dopékejte při stejné teplotě ještě dalších 10 minut tak, aby balkánský sýr na povrchu lehce zezlátl a opekl.
Podávejte ještě teplé, efektně rovnou z pekáčku.
Tipy
- V případě, že by se vám takto připravené cuketové závitky stále zdály jemné a málo výrazné, podpořte balkánskou náplň 2–3 stroužky česneku a do rajčatové omáčky přidejte dle chuti špetku čili koření nebo kapku ostré čili omáčky, případně Tabaska či ostrého kečupu.
Diskuze k článku