Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit jablečná povidla se šťávou z bezinek | recept

Jak připravit jablečná povidla se šťávou z bezinek | recept

Jablečná povidla se šťávou z bezinek | recept. Povidla z jablek jsou v kuchyni oblíbenou surovinou. Používají se jako náplň do buchet, koláčů a dají se jíst jako přesnídávka. Na povidla zpracujeme i jablka méně kvalitní, nehodící se k uskladnění. V žádném případě povidla nevaříme z vykrájených nahnilých jablek. Čistá jablečná povidla mají nevýraznou barvu. Nabízím vám recept na povidla s bezinkovou šťávou. Bezinky jablečnou směs krásně obarví. Pojďte si vyzkoušet připravit vynikající jablečná povidla se šťávou z bezinek.

Co je potřeba

  • 1 kg jablek
  • 500 g bezinkových kuliček
  • 700 g krystalového cukru (nebo krupice)
  • šťáva ze 3 citronů
  • kávová lžička skořice
  • 1/2 kávové lžičky mletého hřebíčku
  • vanilkový lusk (nemusí být)
1

Otrhané a omyté bezinkové kuličky zalijeme vodou tak, aby byly v hrnci potopené. Vaříme je 20 minut. Následně je prolisujeme přes plátno nebo husté síto. Zbytek na sítu vyhodíme, šťávu prozatím odložíme stranou.

2

Omytá neloupaná jablka pokrájíme na menší části i s jádřinci. Podlijeme je lehce vodou a rozvaříme na kaši. Rozvařená jablka prolisujeme přes síto, na kterém se zachytí slupky, jadérka i zbytky jádřinců. Jablka vaříme celá, abychom získali co nejvíce pektinu a povidla rychleji houstla.

3

Do jablečné kaše nalijeme odloženou bezinkovou šťávu, přidáme cukr, koření, citronovou šťávu a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Povidla jsou správně hustá tehdy, odpadávají-li z vařečky po velkých kusech. Zkusíme na talířku nechat vychladnout a pokud nestékají, je hotovo. Horká povidla plníme do sklenic. Takto připravená povidla, vzhledem k obsahu bezinek, pro jistotu zavařujte při 80 °C přibližně 15 minut.

Tipy

Povidla můžete ochutit rumem nebo sekanými vlašskými ořechy, popřípadě rozinkami.

Varování

Při dokončování práce povidla „prskají“, pozor na spáleniny.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

hrušková povidla
Jak udělat hrušková povidla | recept
Recept na klasická hrušková povidla. Hrušková povidla jsou polotovarem pro pečení buchet a koláčů v době, kdy není sezonní ovoce, a nebo je příliš dra…
Jak připravit cuketové tacos | recept
Jak připravit cuketové tacos | recept
Cuketové tacos | recept. Tacos jsou malé mexické tortilly plněné mletým masem či jinými náplněmi. Tacos si můžete připravit ve zdravější variantě z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.