Jak připravit jablečná povidla se šťávou z bezinek | recept
Jablečná povidla se šťávou z bezinek | recept. Povidla z jablek jsou v kuchyni oblíbenou surovinou. Používají se jako náplň do buchet, koláčů a dají se jíst jako přesnídávka. Na povidla zpracujeme i jablka méně kvalitní, nehodící se k uskladnění. V žádném případě povidla nevaříme z vykrájených nahnilých jablek. Čistá jablečná povidla mají nevýraznou barvu. Nabízím vám recept na povidla s bezinkovou šťávou. Bezinky jablečnou směs krásně obarví. Pojďte si vyzkoušet připravit vynikající jablečná povidla se šťávou z bezinek.
Co je potřeba
- 1 kg jablek
- 500 g bezinkových kuliček
- 700 g krystalového cukru (nebo krupice)
- šťáva ze 3 citronů
- kávová lžička skořice
- 1/2 kávové lžičky mletého hřebíčku
- vanilkový lusk (nemusí být)
Krok 1
Otrhané a omyté bezinkové kuličky zalijeme vodou tak, aby byly v hrnci potopené. Vaříme je 20 minut. Následně je prolisujeme přes plátno nebo husté síto. Zbytek na sítu vyhodíme, šťávu prozatím odložíme stranou.
Krok 2
Omytá neloupaná jablka pokrájíme na menší části i s jádřinci. Podlijeme je lehce vodou a rozvaříme na kaši. Rozvařená jablka prolisujeme přes síto, na kterém se zachytí slupky, jadérka i zbytky jádřinců. Jablka vaříme celá, abychom získali co nejvíce pektinu a povidla rychleji houstla.
Krok 3
Do jablečné kaše nalijeme odloženou bezinkovou šťávu, přidáme cukr, koření, citronovou šťávu a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Povidla jsou správně hustá tehdy, odpadávají-li z vařečky po velkých kusech. Zkusíme na talířku nechat vychladnout a pokud nestékají, je hotovo. Horká povidla plníme do sklenic. Takto připravená povidla, vzhledem k obsahu bezinek, pro jistotu zavařujte při 80 °C přibližně 15 minut.
Povidla můžete ochutit rumem nebo sekanými vlašskými ořechy, popřípadě rozinkami.
Při dokončování práce povidla „prskají“, pozor na spáleniny.