Jak uvařit houbu sírovec ve smetanové omáčce s kari | recept na omáčku
Jak uvařit houbu sírovec ve smetanové omáčce s kari | recept na omáčku. K přípravě jídla z následujícího receptu budete potřebovat houbu, kterou můžete najít od dubna do října na kmenech stromů - jmenuje se Sírovec žlutooranžový. Houbu rozhodně nepřehlédnete, jak už název napovídá, je nápadná zbarvením a mnohdy také velikostí. V anglicky mluvících zemí se jí říká chicken of the woods mushroom (stromové kuře), protože v pokrmu připomíná jemnou delikátní chutí kuřecí maso. Ostatně s kuřecím masem se kombinuje i v našem receptu. Tak pokud ji někde uvidíte, neváhejte a vyzkoušejte ji třeba podle tohoto návodu.
Co je potřeba
- 500 g sírovce
- 300 g drůbežích prsou
- 200 ml smetany
- 1 velká cibule
- lžíce másla nebo kousek slaniny na vyškvaření
- sůl
- lžíce kari koření
- 1 l kuřecího vývaru
- mletý pepř
- hladká mouka na zahuštění
Plodnice sírovce se sbírají mladé, ještě měkké. Když do houby zakrojíte nožem, musí to jít lehce, podobně jako do másla. Nedoporučuje se houbu sklízet na stromech akátu nebo dubu. Nejchutnější a nejšťavnatější je údajně z vrby a topolu. Často se vyskytuje ve starých zahradách a sadech na ovocných stromech. Před kuchyňskou úpravou se doporučuje houbu namočit přes noc do mléka, nebo 10 až 15 minut naporcovanou povařit v osolené vodě.
Diskuze k článku