Jak uvařit houbu sírovec ve smetanové omáčce s kari | recept na omáčku
Jak uvařit houbu sírovec ve smetanové omáčce s kari | recept na omáčku. K přípravě jídla z následujícího receptu budete potřebovat houbu, kterou můžete najít od dubna do října na kmenech stromů - jmenuje se Sírovec žlutooranžový. Houbu rozhodně nepřehlédnete, jak už název napovídá, je nápadná zbarvením a mnohdy také velikostí. V anglicky mluvících zemí se jí říká chicken of the woods mushroom (stromové kuře), protože v pokrmu připomíná jemnou delikátní chutí kuřecí maso. Ostatně s kuřecím masem se kombinuje i v našem receptu. Tak pokud ji někde uvidíte, neváhejte a vyzkoušejte ji třeba podle tohoto návodu.
Co je potřeba
- 500 g sírovce
- 300 g drůbežích prsou
- 200 ml smetany
- 1 velká cibule
- lžíce másla nebo kousek slaniny na vyškvaření
- sůl
- lžíce kari koření
- 1 l kuřecího vývaru
- mletý pepř
- hladká mouka na zahuštění
Krok 1
Plodnice sírovce se sbírají mladé, ještě měkké. Když do houby zakrojíte nožem, musí to jít lehce, podobně jako do másla. Nedoporučuje se houbu sklízet na stromech akátu nebo dubu. Nejchutnější a nejšťavnatější je údajně z vrby a topolu. Často se vyskytuje ve starých zahradách a sadech na ovocných stromech. Před kuchyňskou úpravou se doporučuje houbu namočit přes noc do mléka, nebo 10 až 15 minut naporcovanou povařit v osolené vodě.
Krok 2
Houbu očistěte a pokrájejte na přibližně stejně velké kousky. Povařte je asi 10 minut v osolené vodě. Pak sceďte.
Krok 3
Kuřecí (krůtí) prsa nakrájejte na kostky. Odstraňte z nich před krájením kůži. V hrnci rozehřejte máslo nebo nechte vyškvařit kousek slaniny. Se slaninou bude mít jídlo ještě výraznější chuť. Na tuku osmahněte pokrájenou cibuli, přidejte houby a maso a opečte.
Krok 4
Opečené maso posypte kari kořením a mletým pepřem, promíchejte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a zahustěte moukou rozmíchanou ve smetaně. Povařte a dosolte podle chuti. Omáčky by nemělo být mnoho, pokrm je spíše hustější. Podávejte s rýží, knedlíkem nebo s brambory.