Jak připravit vynikající kuřecí saté | jíme zdravě
Kuřecí saté (satay) je velmi jednoduché jídlo obvykle připravované na grilu a podávané ve formě špízu s výraznou omáčkou, velmi často chilli nebo arašídovou. Saté si však můžete udělat i doma v kuchyni – na pánvi či v troubě. Toto národní jídlo Indonésie je známé po celém světě v mnoha variantách. Recept, který jsme pro vás vyzkoušeli, je tradiční a také nejznámější. Zaručeně si na specialitě z kuřecích prsou a arašídovo-jogurtové omáčce pochutnáte. Vyzkoušejte náš další fit recept z oblíbené kuchařky Jíme zdravě.
Co je potřeba
Rozpis na 6 porcí
- 800 g kuřecích prsou
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- Marináda:
- 40 g čerstvého zázvoru
- 20 g čerstvého koriandru
- 4 čerstvé chilli papričky
- šťáva z 1 limetky
- 2 lžičky sojové omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
- pepř
Na omáčku:
- 50 g arašídového másla
- 80 g bílého jogurtu s 3,5 % tuku
- 5 g čerstvého koriandru
- sůl
- pepř
V míse promíchejte jemně nastrouhaný zázvor, nasekanou nať koriandru a chilli papričku, sojovou omáčku, šťávu z limety, cukr, sůl a pepř. Vše dohromady dobře prošlehejte a směsí potřete kuřecí špízy ze všech stran. Před další úpravou je nechte alespoň 2 hodiny odležet v chladu.
Pozn. Maso můžete nejprve promíchat s marinádou v misce a teprve pak kousky napichovat na špejle. Zbylou marinádou pak potřete špízy na pánvi.
Kuřecí saté budete podávat s jogurtovo-arašídovou omáčkou. Připravíte ji z bílého jogurtu a arašídového másla. Obě ingredience společně prošlehejte a pak ochuťte koriandrovou natí, osolte podle chuti a okořeňte mletým pepřem.
Výborně ho lze doplnit i domácím tzatziky viz recept.
Recept je opět z oblíbené kuchařky Jíme zdravě s fit recepty, ve které je mnoho receptů s fotografiemi. Můžete sami posoudit, že fotografie nelžou a jídlo podle uveřejněného návodu lehce připraví i naprostý začátečník.
Diskuze k článku