Jak připravit nakládané cukety v pikantním oleji | recept
Jak připravit nakládané cukety v pikantním oleji | recept. Je až neuvěřitelné, jak málo stačí k oživení nevýrazné cukety. V podstatě jen hezky dozlatova opéct v troubě a naložit do oleje ochuceného čerstvými bylinkami, chilli a česnekem. Rázem tak získáte naprostou chuťovou bombu, které nelze odolat.
Co je potřeba
- 2 kg menších cuket
- sůl a pepř dle chuti
- 50 ml olivového oleje
- šťáva z 1 malého citronu
- 5 stroužků česneku (resp. 1 cuketa=1 stroužek česneku)
- 1 lžička pikantní kořenící směsi Chilli Vegi (případně čerstvé či sušené chilli)
- hrst čerstvého tymiánu
Během pečení cuket si připravte marinádu. V misce metličkou promíchejte nadrobno nasekaný tymián, prolisované stroužky česneku, pikantní kořenící směs Chilli Vegi, citronovou šťávu a 5 lžic oleje. Pokud uváděnou kořenící směs nemáte, přidejte do marinády nadrobno pokrájenou chilli papričku nebo chilli koření a osolte.
Takto připravenou pochoutku nechejte zavíčkovanou v lednici alespoň tři dny proležet a pak můžete konzumovat. Naloženou cuketu můžete podávat jako předkrm i hlavní chod. Hodí se k těstovinám i jako příloha ke grilovanému masu či sýrům. V lednici s přehledem měsíc vydrží a pokud skleničky zavaříte, máte na rok vystaráno.
Diskuze k článku