Jak upéct velikonoční vyběhlík | recept. Následující recept pochází z mojí sbírky. Je datován 22. 5. 1970 a je u něj poznámka „z novin Z. P.“ Má to být regionální recept a protože se domnívám, že vím o jaké noviny se jedná, má svůj původ pravděpodobně v západních Čechách. Nechala jsem se zlákat a recept vyzkoušela. Osvědčil se, a proto ho nabízím k vyzkoušení i vám.
Co je potřeba
4 vejce
8 lžic polohrubé mouky
250 ml mléka
sůl
nejméně 200 g uzeného masa
50 g másla nebo rozpuštěné slaniny
cibulová nať nebo pažitka
1
Vařené uzené maso nakrájejte na malé kousky. V receptu je uvedeno množství 200 g masa. Já jsem dala více. Záleží na vás, jaké zvolíte množství. Pokud máte rádi maso, raději dejte přidejte více uzeného. Vyběhlík se pekl v pekáčku o rozměrech 34 x 18 cm.
2
Zapněte troubu na 200 °C a vložte do ní pekáček s máslem. Mezitím, co se máslo rozpouští a nahřívá, vyšlehejte z mléka, mouky, soli a celých vajec hladké těsto podobné palačinkovému. Vyjměte z trouby pekáč s rozpáleným máslem a nalijte do něj připravené těsto. Stěrkou ho rozetřete po celé ploše pekáče.
3
Po celém povrchu rozprostřete kousky uzeného masa a zelenou nať. Doporučuji okořenit mletým pepřem (i když mletý pepř v receptu není). Vraťte zpět do trouby a dopečte. Těsto vyběhne nahoru, odtud zřejmě pojmenování vyběhlík.
4
Jakmile povrch zezlátne (zhnědne), zkuste špejlí, zda-li je vyběhlík správně propečený. Špejle po vytažení musí zůstat suchá. Servírujeme teplý s dušeným špenátem nebo studený s hlávkovým salátem.
Velikonoční nádivka | recept. Velikonoční nádivka se podávala na Bílou sobotu k obědu. Nádivka má mnoho krajových názvů, např. sekanice nebo hlavička.…
Jak uvařit velikonoční vaječné ragú | recept na zpracování vykoledovaných vajec. Vykoledovali jste si hodně vařených vajec a teď nevíte co s nimi? Uva…
Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který se připravuje ze staršího pečiva, uzeného masa a velké spousty jarních bylin. Tento recept je od klasické…
Jak upéct nádivku s brokolicí | recept na velikonoční nádivku. Tuto variaci na velikonoční nádivku můžete mít na stole kdykoliv, nejen o Velikonocích.…
Diskuze k článku