Jak upéct nádivku s brokolicí | recept na velikonoční nádivku. Tuto variaci na velikonoční nádivku můžete mít na stole kdykoliv, nejen o Velikonocích. Tedy jen v tom případě, že máte brokolici mezi oblíbenými druhy zeleniny. Chuť brokolice je v teplé nádivce více než výrazná, ve studené již není tak patrná. Nádivku podávejte nejlépe se zeleninovou oblohou. Brokolici můžete vyměnit za stejné množství květáku. Ten ale předvářejte o trochu déle.
Co je potřeba
7 vajec
250 g brokolice
200 g uzeného masa
200 g staršího pečiva
100 ml mléka
sůl
pepř
strouhanka na vysypání formy
sádlo na vymazání formy
1
Nejprve si připravte vejce, uvařte 3 kusy natvrdo. Brokolici opláchněte a rozeberte na růžičky. Vhoďte je na minutu do vroucí vody, pak sceďte a ochlaďte v ledové vodě.
2
Starší pečivo nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Uzené maso nakrájejte na kousky. Lépe je nádivku připravovat z libového masa.
3
Ze zbylých vajec oddělte bílky a žloutky. Žloutky přimíchejte k pečivu a bílky prozatím odložte stranou. Mléko by mělo být zcela absorbované, případný zbytek vylejte, aby nádivka nebyla moc řídká, upečená by se rozpadala.
4
Promíchejte kousky brokolice, maso a směs v misce. Podle chuti osolte a okořeňte mletým pepřem. Komu je příjemná chuť muškátového květu, může špetku přidat.
5
Nakonec ušlehejte sníh z bílků a zlehka jej zapravte do směsi. Formu na srnčí hřbet (i jinou) vymažte sádlem a vysypejte jemnou strouhankou.
6
Na dno formy lžící uhlaďte trochu nádivky a položte uvařená vejce natvrdo. Přikryjte je zbytkem nádivky a vložte do předehřáté trouby.
Pečte při 180 °C do zezlátnutí. Předtím, než nádivku vyndáte z trouby, zkuste špejlí, zda je propečená. Špejle musí po zapíchnutí a vytažení z těsta zůstat suchá. Množství uvedené v rozpisu postačí na formu srnčí hřbet a 6 muffinů.
Tipy
Před vyklápěním nádivky z formy ji nechte vystydnout. Pak příborovým nožem uvolněte okraje od formy a opatrně vyklopte. Nádivka se ráda trhá.
Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který se připravuje ze staršího pečiva, uzeného masa a velké spousty jarních bylin. Tento recept je od klasické…
Jak upéct houbovou nádivku | recept. Zakomponovat do slané nádivky houby bylo přímo osvícením. Kousky na másle podušených hub, ochucené česnekem a maj…
Jak upéct velikonoční vyběhlík | recept. Následující recept pochází z mojí sbírky. Je datován 22. 5. 1970 a je u něj poznámka „z novin Z. P.“ Má to bý…
Velikonoční hlavička | recept. Na Bílou sobotu se obvykle připravuje tradiční velikonoční obřadní pokrm,který má různé krajové názvy. Někde se mu říká…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku