Jak upéct nádivku s brokolicí
Jak upéct nádivku s brokolicí | recept na velikonoční nádivku. Tuto variaci na velikonoční nádivku můžete mít na stole kdykoliv, nejen o Velikonocích. Tedy jen v tom případě, že máte brokolici mezi oblíbenými druhy zeleniny. Chuť brokolice je v teplé nádivce více než výrazná, ve studené již není tak patrná. Nádivku podávejte nejlépe se zeleninovou oblohou. Brokolici můžete vyměnit za stejné množství květáku. Ten ale předvářejte o trochu déle.
Co je potřeba
- 7 vajec
- 250 g brokolice
- 200 g uzeného masa
- 200 g staršího pečiva
- 100 ml mléka
- sůl
- pepř
- strouhanka na vysypání formy
- sádlo na vymazání formy
Krok 1
Nejprve si připravte vejce, uvařte 3 kusy natvrdo. Brokolici opláchněte a rozeberte na růžičky. Vhoďte je na minutu do vroucí vody, pak sceďte a ochlaďte v ledové vodě.
Krok 2
Starší pečivo nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Uzené maso nakrájejte na kousky. Lépe je nádivku připravovat z libového masa.
Krok 3
Ze zbylých vajec oddělte bílky a žloutky. Žloutky přimíchejte k pečivu a bílky prozatím odložte stranou. Mléko by mělo být zcela absorbované, případný zbytek vylejte, aby nádivka nebyla moc řídká, upečená by se rozpadala.
Krok 4
Promíchejte kousky brokolice, maso a směs v misce. Podle chuti osolte a okořeňte mletým pepřem. Komu je příjemná chuť muškátového květu, může špetku přidat.
Krok 5
Nakonec ušlehejte sníh z bílků a zlehka jej zapravte do směsi. Formu na srnčí hřbet (i jinou) vymažte sádlem a vysypejte jemnou strouhankou.
Krok 6
Na dno formy lžící uhlaďte trochu nádivky a položte uvařená vejce natvrdo. Přikryjte je zbytkem nádivky a vložte do předehřáté trouby.
Pečte při 180 °C do zezlátnutí. Předtím, než nádivku vyndáte z trouby, zkuste špejlí, zda je propečená. Špejle musí po zapíchnutí a vytažení z těsta zůstat suchá. Množství uvedené v rozpisu postačí na formu srnčí hřbet a 6 muffinů.
Před vyklápěním nádivky z formy ji nechte vystydnout. Pak příborovým nožem uvolněte okraje od formy a opatrně vyklopte. Nádivka se ráda trhá.