jaktak.cz

Jak upéct nádivku s brokolicí

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct nádivku s brokolicí | recept na velikonoční nádivku. Tuto variaci na velikonoční nádivku můžete mít na stole kdykoliv, nejen o Velikonocích. Tedy jen v tom případě, že máte brokolici mezi oblíbenými druhy zeleniny. Chuť brokolice je v teplé nádivce více než výrazná, ve studené již není tak patrná. Nádivku podávejte nejlépe se zeleninovou oblohou. Brokolici můžete vyměnit za stejné množství květáku. Ten ale předvářejte o trochu déle.

Co je potřeba

  • 7 vajec
  • 250 g brokolice
  • 200 g uzeného masa
  • 200 g staršího pečiva
  • 100 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka na vysypání formy
  • sádlo na vymazání formy

Krok 1

Nejprve si připravte vejce, uvařte 3 kusy natvrdo. Brokolici opláchněte a rozeberte na růžičky. Vhoďte je na minutu do vroucí vody, pak sceďte a ochlaďte v ledové vodě.

Krok 2

Starší pečivo nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Uzené maso nakrájejte na kousky. Lépe je nádivku připravovat z libového masa.

Krok 3

Ze zbylých vajec oddělte bílky a žloutky. Žloutky přimíchejte k pečivu a bílky prozatím odložte stranou. Mléko by mělo být zcela absorbované, případný zbytek vylejte, aby nádivka nebyla moc řídká, upečená by se rozpadala.  

Krok 4

Promíchejte kousky brokolice, maso a směs v misce. Podle chuti osolte a okořeňte mletým pepřem. Komu je příjemná chuť muškátového květu, může špetku přidat.

Krok 5

Nakonec ušlehejte sníh z bílků a zlehka jej zapravte do směsi. Formu na srnčí hřbet (i jinou) vymažte sádlem a vysypejte jemnou strouhankou.

Krok 6

Na dno formy lžící uhlaďte trochu nádivky a položte uvařená vejce natvrdo. Přikryjte je zbytkem nádivky a vložte do předehřáté trouby.

Pečte při 180 °C do zezlátnutí. Předtím, než nádivku vyndáte z trouby, zkuste špejlí, zda je propečená. Špejle musí po zapíchnutí a vytažení z těsta zůstat suchá. Množství uvedené v rozpisu postačí na formu srnčí hřbet a 6 muffinů.

Před vyklápěním nádivky z formy ji nechte vystydnout. Pak příborovým nožem uvolněte okraje od formy a opatrně vyklopte. Nádivka se ráda trhá.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-nadivku-s-brokolici.html