Jak upéct štrúdl – pokaždé jiný
Říká se, že jablečný závin je česká klasika, ale není tomu tak. Do střední Evropy se dostal tento moučník až s nájezdy Turků. Štrúdl (slovo pochází z němčiny) se peče i v Rakousku, Maďarsku i Řecku. Štrúdl je moučník z tenkého plátu těsta, plněný různými náplněmi. Není snad nikdo, kdo by nevěděl, jak štrúdl upéct. Proto v článku jsou předpisy na různé druhy závinových těst a náplní bez obvyklé fotogalerie kroku za krokem. Pracovní postup při tvorbě závinu je u všech těst stejný: hotové těsto rozválíme na obdélník, posypeme strouhankou, ořechy, piškoty či kokosem, poklademe náplní, přidáme skořici popř. cukr, zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem. Všechna těsta pečeme při teplotě 190 °C.
Co je potřeba
Rozpis potřebných surovin je u každého následujícího receptu.
Domácí plundrové
Suroviny: 200 g hladké mouky, 120 g másla, 10 g droždí, 1 žloutek, citronová kůra, špetka soli, trochu mléka
Polovinu množství mouky vypracujeme s máslem. Utvoříme bochánek, který dáme ztuhnout do chladničky. Druhou polovinu mouky vsypeme do misky, přidáme rozdrobené droždí, trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme ostatní suroviny, promísíme a necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto i těsto z chladničky rozválíme – každé zvlášť. Na kynuté těsto položíme těsto máslové, přeložíme ze 3 stran a znovu vyválíme. Opakujeme 3x.
Náplň do závinů
1. Jablka s hruškami, skořice, podsypat mletými ořechy
2. Jablka, rozinky, skořice, podsypat ořechy, strouhankou nebo kokosem
3. Jablka se švestkami, skořice, podsypat strouhankou, aby se vsákla šťáva ze švestek
4. Tvaroh, cukr, rozinky, šlehačka, vejce – umíchat náplň
5. 160 g máku uvařit v 0,15 l mléka se 4 lžícemi cukru a trochou skořice, po vychladnutí potřít těsto a poklást višněmi
6. Višně nebo třešně (i z kompotu) obalit ve vanilkovém pudinku a poklást jimi těsto posypané strouhankou.
Diskuze k článku