Jak upéct štrúdl – pokaždé jiný
Říká se, že jablečný závin je česká klasika, ale není tomu tak. Do střední Evropy se dostal tento moučník až s nájezdy Turků. Štrúdl (slovo pochází z němčiny) se peče i v Rakousku, Maďarsku i Řecku. Štrúdl je moučník z tenkého plátu těsta, plněný různými náplněmi. Není snad nikdo, kdo by nevěděl, jak štrúdl upéct. Proto v článku jsou předpisy na různé druhy závinových těst a náplní bez obvyklé fotogalerie kroku za krokem. Pracovní postup při tvorbě závinu je u všech těst stejný: hotové těsto rozválíme na obdélník, posypeme strouhankou, ořechy, piškoty či kokosem, poklademe náplní, přidáme skořici popř. cukr, zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem. Všechna těsta pečeme při teplotě 190 °C.
Co je potřeba
Rozpis potřebných surovin je u každého následujícího receptu.
Krok 1
Rychlé šlehačkové těsto
Suroviny: 500 g hladké mouky, 250 ml šlehačky 31%, 250 g Omegy
Mouku, šlehačku a nastrouhanou Omegu zpracujeme v těsto. Množství postačí na 3–4 záviny podle velikosti.
Krok 2
Tvarohové těsto
Suroviny: 300 g polohrubé mouky, 250 g měkkého tvarohu v kostce, 250 g másla nebo Hery, špetka soli
Vypracujeme těsto, necháme chvilku v chladu odpočinout a pak vyvalujeme.
Krok 3
Těsto z podmáslí
Suroviny: 500 g hladké mouky, špetka soli, 200 ml podmáslí, 250 g másla nebo Hery
Tuk nastrouháme a zpracujeme s ostatními surovinami v těsto. Zabalíme ho do folie a do druhého dne necháme odpočinout v chladničce. Pak zpracujeme.
Krok 4
Křehké těsto
Suroviny: 100 g másla, 200 g hladké mouky, 3 polévkové lžíce vody, 1 celé vejce, 1 žloutek, špetka soli
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme hodinu odležet v chladu, pak zpracujeme. Množství na 2 ks.
Krok 5
Domácí plundrové
Suroviny: 200 g hladké mouky, 120 g másla, 10 g droždí, 1 žloutek, citronová kůra, špetka soli, trochu mléka
Polovinu množství mouky vypracujeme s máslem. Utvoříme bochánek, který dáme ztuhnout do chladničky. Druhou polovinu mouky vsypeme do misky, přidáme rozdrobené droždí, trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme ostatní suroviny, promísíme a necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto i těsto z chladničky rozválíme – každé zvlášť. Na kynuté těsto položíme těsto máslové, přeložíme ze 3 stran a znovu vyválíme. Opakujeme 3x.
Krok 6
Pivní těsto
Suroviny: 300 g hladké mouky, 100 g másla, 4 žíce cukru, 150 ml světlého piva
Vypracujeme vláčné těsto, které necháme hodinu v teple odpočívat. Množství na 2 štrúdly.
Krok 7
Náplň do závinů
1. Jablka s hruškami, skořice, podsypat mletými ořechy
2. Jablka, rozinky, skořice, podsypat ořechy, strouhankou nebo kokosem
3. Jablka se švestkami, skořice, podsypat strouhankou, aby se vsákla šťáva ze švestek
4. Tvaroh, cukr, rozinky, šlehačka, vejce – umíchat náplň
5. 160 g máku uvařit v 0,15 l mléka se 4 lžícemi cukru a trochou skořice, po vychladnutí potřít těsto a poklást višněmi
6. Višně nebo třešně (i z kompotu) obalit ve vanilkovém pudinku a poklást jimi těsto posypané strouhankou.