Jak upéct štrúdl – pokaždé jiný
Říká se, že jablečný závin je česká klasika, ale není tomu tak. Do střední Evropy se dostal tento moučník až s nájezdy Turků. Štrúdl (slovo pochází z němčiny) se peče i v Rakousku, Maďarsku i Řecku. Štrúdl je moučník z tenkého plátu těsta, plněný různými náplněmi. Není snad nikdo, kdo by nevěděl, jak štrúdl upéct. Proto v článku jsou předpisy na různé druhy závinových těst a náplní bez obvyklé fotogalerie kroku za krokem. Pracovní postup při tvorbě závinu je u všech těst stejný: hotové těsto rozválíme na obdélník, posypeme strouhankou, ořechy, piškoty či kokosem, poklademe náplní, přidáme skořici popř. cukr, zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem. Všechna těsta pečeme při teplotě 190 °C.