Jak upéct závin s ovocem | recept na ovocný závin
Jak upéct závin s ovocem | recept na vynikající ovocný závin. S nostalgií vzpomínám na „štrúdlové“ těsto mojí mamky. Zadělávala ho od oka a pamatuji se jen, že dávala do směsi ocet. Bylo to jednoduché těsto, které ihned rozvalovala – těsto nebylo tažené. Jak už to většinou bývá, na recept už se není koho zeptat. Ve snaze najít ten pravý sbírám recepty na záviny a mám uschováno mnoho různých předpisů. Naposledy jsem vyzkoušela tento, a i když to stále není on, musím uznat, že je vynikající. Těsta je hodně, vystačí na 6 kusů závinu. Většinou upeču polovinu hned a druhou část těsta schovám do mrazničky na později.
Co je potřeba
- 800 g hladké mouky
- 500 g tuku Omega
- 1/2 lžičky soli
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- náplň podle chuti např. jablka, meruňky, višně…
Do důlku, utvořeném ve směsi mouky a tuku, rozbijte vejce. Zapracujte je nejprve nožem, pak promněte rukama, přilijte studené mléko a vypracujte těsto. Chce to trochu síly a času, než se ingredience spojí. Mně se osvědčilo hníst těsto v misce na nízkém stolku, abych se mohla opřít do misky co největší sílou pomocí vlastní hmotnosti. Těsto nechte odpočinout v chladu a připravte si náplň.
náplň
Závin jsem plnila tenkými plátky jablek a posekanými sušenými švestkami, předem naloženými v rumu. Nesladíme, jablka jsou sladká dostatečně a závin se ještě cukruje před podáváním. Rozválený plát posypte nasucho opraženou strouhankou, mletými ořechy nebo strouhaným kokosem podle vlastního uvážení.
Do středu navršte jablka, posypte mletou skořicí a závin zabalte. Nerolujte, jen konce přehněte přes sebe. Na plech závin položte spojem dolů. Když je k dispozici jiné ovoce, můžete zkusit meruňky, třešně nebo višně. Tyto druhy se hodí i kompotované.
Diskuze k článku