Jak upéct slaný koláč s dýňovou náplní
Jak upéct slaný koláč s dýňovou náplní | recept na slaný koláč z dýně. Jistě znáte sladký dýňový koláč, vyzkoušeli jste však už jeho slanou verzi? Dýně se velmi dobře hodí pro obě varianty. Použít můžete dýni hokkaidó, která se nemusí loupat, ale hodí se i dýně máslová či muškátová. Dýni v náplni doplňuje sýr, zakysaná smetana a čerstvé bylinky.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 170 g hladké špaldové mouky
- 90 g změklého másla
- 1 lžička soli
- studená voda dle potřeby
Pro přípravu náplně budeme potřebovat:
- 1 lžíci olivového oleje nebo přepuštěného másla
- 1 malou cibuli
- 2 stroužky česneku
- asi 450 g očištěné dýně nakrájené na kousky
- 200 g zakysané smetany
- 200 g tvrdého či balkánského sýra
- 2 vejce
- sůl, pepř, čerstvé bylinky
- volitelně čerstvé či nakládané chilli papričky
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme jej zhruba 40 minut. Asi 15 minut před koncem pečení posypeme povrch rozdrobeným balkánským sýrem (nebo nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem), pokrájenými čerstvými či nakládanými chilli papričkami a lístky čerstvých bylinek – pro tepelnou úpravu se hodí tymián, rozmarýn či šalvěj.
Slaný koláč s dýňovou náplní necháme před podáváním mírně vychladnout. Dá se však konzumovat i zastudena.
Tipy
Zakysanou smetanu je pro zlehčení možné nahradit bílým jogurtem.
Koláč lze posypat také pokrájenými černými olivami.
Diskuze k článku