Jak upéct slaný koláč s dýňovou náplní
Jak upéct slaný koláč s dýňovou náplní | recept na slaný koláč z dýně. Jistě znáte sladký dýňový koláč, vyzkoušeli jste však už jeho slanou verzi? Dýně se velmi dobře hodí pro obě varianty. Použít můžete dýni hokkaidó, která se nemusí loupat, ale hodí se i dýně máslová či muškátová. Dýni v náplni doplňuje sýr, zakysaná smetana a čerstvé bylinky.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 170 g hladké špaldové mouky
- 90 g změklého másla
- 1 lžička soli
- studená voda dle potřeby
Pro přípravu náplně budeme potřebovat:
- 1 lžíci olivového oleje nebo přepuštěného másla
- 1 malou cibuli
- 2 stroužky česneku
- asi 450 g očištěné dýně nakrájené na kousky
- 200 g zakysané smetany
- 200 g tvrdého či balkánského sýra
- 2 vejce
- sůl, pepř, čerstvé bylinky
- volitelně čerstvé či nakládané chilli papričky
Krok 1
V hrnci na olivovém oleji nebo přepuštěném másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme i na plátky pokrájený česnek. Poté přidáme nakrájenou dýni a podusíme ji na mírném ohni do změknutí. Posléze ji necháme zchladnout.
Krok 2
Mezitím připravíme následujícím způsobem těsto: Špaldovou mouku rukama promícháme se změklým máslem a solí a podle potřeby přilijeme po lžících studenou vodu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout.
Krok 3
Zchladlou dýni dohladka rozmixujeme spolu se zakysanou smetanou, solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Následně do směsi přidáme vejce a polovinu množství sýra. Vše důkladně promícháme.
Krok 4
Do koláčové formy vmačkáme těsto a vytvoříme stejnoměrně silné dno, které posléze propícháme vidličkou. Nalijeme na něj připravenou náplň a rovnoměrně ji rozetřeme.
Krok 5
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme jej zhruba 40 minut. Asi 15 minut před koncem pečení posypeme povrch rozdrobeným balkánským sýrem (nebo nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem), pokrájenými čerstvými či nakládanými chilli papričkami a lístky čerstvých bylinek – pro tepelnou úpravu se hodí tymián, rozmarýn či šalvěj.
Slaný koláč s dýňovou náplní necháme před podáváním mírně vychladnout. Dá se však konzumovat i zastudena.
Zakysanou smetanu je pro zlehčení možné nahradit bílým jogurtem.
Koláč lze posypat také pokrájenými černými olivami.