Jak upéct Šalamounovy řezy | recept
Šalamounovy řezy | recept. Tento recept na Šalamounovy řezy znám již odmalička. Vcelku brzy jsem ho pak začala péct sama, je to šťavnatý koláč, který je zajímavý tím, že se těsto připravuje svařením ingrediencí a teprve následně se peče. Koláč se po upečení ještě doplní polevou a posype mletými ořechy. Nejedná se rozhodně o dietní dezert, ale pokud zrovna nedržíte přísnou dietu, určitě si na těchto řezech pochutnáte. Zkuste si upéct výtečné Šalamounovy řezy.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 celé máslo nebo hera
- 2 sklenice cukru krystalu
- 1 sklenice vody
- 2 lžíce kakaa
- 2 sklenice polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 4 celá vejce
- hrst mletých vlašských ořechů na ozdobu
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče
V prvním kroku si připravíme středně velký hrnec a postavíme ho na sporák. Máslo nebo heru rozkrájíme na menší kusy a ty následně přemístíme do hrnce, zapneme na mírný plamen. Když se máslo rozpouští, přisypáváme postupně cukr krystal i vanilkový, přilijeme vodu a nakonec přisypeme kakao. Celou směs necháme krátce povařit.
Když máme směs svařenou, odebereme část hrnku (přibližně 3/4) a odložíme stranou. Zbylou směs necháme zcela vychladnout. Jakmile je tekutý základ na koláč studený, rozpálíme si troubu na 180 °C. Poté si odměříme polohrubou mouku a přidáme k ní kypřící prášek. Postupně přisypáváme k tekuté směsi a důkladně promícháme. Nakonec po jednom zašleháme vejce tak, aby nám vzniklo hladké těsto.
Tipy
Tip: Vlašské ořechy lze nahradit mletými mandlemi nebo kokosem, záleží, co preferujete.
Diskuze k článku