Jak upéct tvarohové řezy s ovocem | recept
Tvarohové řezy | recept. Recept na tyto řezy je ze starého předválečného časopisu Rozkvět. Bohužel, nevím z jakého roku, dochovala se pouze stránka s recepty na různé řezy v sešitě po mamince. Sice už asi nepoužijeme vanilkový cukr a prášek do pečiva Moudrá hlava, jehož reklama na stránce je, ale předpisy jsou zajímavé a křehké těsto chutná dobře. Ráda se s vámi podělím o jeden vyzkoušený recept.
Co je potřeba
Na těsto: - 400 g polohrubé mouky - 120 g másla - 200 g moučkového cukru (dala jsem 180 g, bohatě stačí) - 2 celá vejce - 1 balíček prášku do pečiva - trochu strouhané citronové nebo pomerančové kůry Na náplň: - 500 g měkkého tvarohu - 50 g másla - 100 g cukru - 1 celé vejce - strouhaná citronová nebo pomerančová kůra - čerstvé nebo kompotované ovoce podle libosti - strouhané mandle nebo ořechy na posyp - vejce na potření - tuk a trochu mouky na vysypání plechu
Nejprve si připravíme tvarohovou náplň. Změklý tuk utřeme s cukrem a strouhanou citrusovou kůrou. Přidáme celé vejce a tvaroh. Nejlepší je tvaroh v kostce, který je hustější. Tvaroh ve vaničce je řídký a pokud náplň děláme z něj, přidáme trochu škrobu nebo pudinkového prášku. Vše dohromady pořádně promícháme.
Druhou polovinu těsta rozválíme na papíru na pečení. Odstřihneme si část stejně velkou jako máme plech. Aby se těsto nelepilo, lehce ho poprášíme moukou a vyvalujeme. Pak těstem přikryjeme připravený koláč na plechu a pečicí papír opatrně sloupneme. Když se těsto potrhá, neděláme si z toho hlavu, přes posyp to stejně nikdo nepozná.
Diskuze k článku