Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct rozinkové Cottage koláčky | recept na zdravé a vynikající pečivo

Jak upéct rozinkové Cottage koláčky | recept na zdravé a vynikající pečivo

Jak upéct rozinkové Cottage koláčky | recept na zdravé a vynikající pečivo. Medem oslazené, rozinkami dochucené, Cottage sýrem zvláčněné a lahodně medovou glazurou při pečení potřené. Tedy zdravé koláčky k vychutnání nejlépe teplé, zrovna upečené, kdy jsou neodolatelně vláčné, měkké a medově voňavé.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím upečete 30–35 koláčků

  • 200 g Cottage sýru
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce medu
  • 1-1,5 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 velká hrst rozinek

Do medové glazury:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce vody
1

V míse promíchejte Cottage s vajíčkem.

Je-li na povrchu sýru usazeno velké množství smetany, raději ji slijte, abyste pak těsto nemuseli až příliš zahušťovat moukou.  

sýr cottage s vejci
2

Sýrovo-vaječnou směs ochuťte medem.

cottage, vajíčko a med
3

Nyní přisypejte mouku s jedlou sodou a vypracujte měkké, vlhké, ale kompaktní těsto. Do těsta nejdříve použijte pouze jeden hrnek mouky a v případě potřeby postupně přisypávejte další. Ovšem pouze tak, aby těsto opravdu výrazně nelepilo. Přidáte-li totiž mouky do těsta hodně, upečené koláčky budou tvrdé.

mouka s připraveným základem z cottage
4

Na závěr do těsta zapracujte rozinky.

těsto a rozinky na promíchání
5

Pomoučenými dlaněmi tvořte z těsta kuličky o velikosti malé švestky a na plechu vyloženém pečicím papírem je zlehka zploštěte. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 10 minut.

těsto na sušenky na plechu
6

V průběhu pečení v misce promíchejte med s vodou.

směs medu a vody na potření
7

Po uplynutí doby potřebné k pečení, kdy koláčky krásně vyběhnou a lehce zezlátnou, plech vytáhněte a povrch koláčků potřete medovou směsí. Vložte zpět do trouby a při stejné teplotě je dalších 5 minut dopékejte.

upečené koláčky

Tipy

Rozinky před přidáním do těsta doporučuji chvilku marinovat v rumu. Dodají pak koláčkům výbornou chuť.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.