Jak upéct rozinkové Cottage koláčky | recept na zdravé a vynikající pečivo
Jak upéct rozinkové Cottage koláčky | recept na zdravé a vynikající pečivo. Medem oslazené, rozinkami dochucené, Cottage sýrem zvláčněné a lahodně medovou glazurou při pečení potřené. Tedy zdravé koláčky k vychutnání nejlépe teplé, zrovna upečené, kdy jsou neodolatelně vláčné, měkké a medově voňavé.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím upečete 30–35 koláčků
- 200 g Cottage sýru
- 1 vajíčko
- 2 lžíce medu
- 1-1,5 hrnku hladké špaldové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 velká hrst rozinek
Do medové glazury:
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce vody
Krok 1
V míse promíchejte Cottage s vajíčkem.
Je-li na povrchu sýru usazeno velké množství smetany, raději ji slijte, abyste pak těsto nemuseli až příliš zahušťovat moukou.
Krok 2
Sýrovo-vaječnou směs ochuťte medem.
Krok 3
Nyní přisypejte mouku s jedlou sodou a vypracujte měkké, vlhké, ale kompaktní těsto. Do těsta nejdříve použijte pouze jeden hrnek mouky a v případě potřeby postupně přisypávejte další. Ovšem pouze tak, aby těsto opravdu výrazně nelepilo. Přidáte-li totiž mouky do těsta hodně, upečené koláčky budou tvrdé.
Krok 4
Na závěr do těsta zapracujte rozinky.
Krok 5
Pomoučenými dlaněmi tvořte z těsta kuličky o velikosti malé švestky a na plechu vyloženém pečicím papírem je zlehka zploštěte. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 10 minut.
Krok 6
V průběhu pečení v misce promíchejte med s vodou.
Krok 7
Po uplynutí doby potřebné k pečení, kdy koláčky krásně vyběhnou a lehce zezlátnou, plech vytáhněte a povrch koláčků potřete medovou směsí. Vložte zpět do trouby a při stejné teplotě je dalších 5 minut dopékejte.
Rozinky před přidáním do těsta doporučuji chvilku marinovat v rumu. Dodají pak koláčkům výbornou chuť.