Jak bez mouky upéct makový perník s drobenkou z rýžové mouky
Výjimečná bezlepková maková specialita prolnutá voňavým perníkem z makového těsta s perníkovým tónem je připravená zcela bez mouky a tudíž bez lepku. Povrch moučníku je zdobený nevšední a neobvyklou drobenkou z rýžové mouky. Perník (či netradiční makovník) je doslova skvostem mezi ostatními bez mouky pečenými moučníky. Rádi si ho dopřejí i ti, co mouku běžně používají. Recept je určen také pro (a jistě je potěší) i celiaky.
Co je potřeba
Na upečení tohoto bezlepkového makového perníku využijete plech o velikosti 30×40 cm
Na makovo-perníkové těsto
- 300 g mletého máku
- 60 g tmavého kakaa
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička rumového aroma
- 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 3 vejce
- 300 g tučné zakysané smetany (16%)
- 3 zralé banány
- 8 lžic švestkových povidel
- 2 lžíce rumu
Na neobvyklou drobenku z rýžové mouky:
- 200 g rýžové mouky
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
Začínáme s přípravou důležité ingredience – banánů
Unikátním a poměrně významným sladidlem tohoto bez mouky a lepku pečeného makového perníku jsou banány. A jelikož jsou v makovém těstě jen lehce doslazeny cukrem, je důležité, aby byly dostatečně sladké, a tedy opravdu zralé. V první fázi přípravy banány rozmixujte tyčovým mixérem společně se zakysanou smetanovou do hladké kaše.
Vzniklou směs zahustěte mletým mákem a kakaem, doslaďte cukrem a provoňte skořicí i perníkovým kořením. Do vznikajícího makového těsta s perníkovým tónem současně přidejte i prášek do pečiva s jedlou sodou a rumovým aromatem. V závěru makovou směs lehce prošlehejte elektrickými metlami a vytvořte tím hladké, lité těsto. To pak přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a na chvilku jej odložte stranou.
Jak makový perník upéct
Následně plech vložte do předehřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte přibližně 50–55 minut, přičemž před vytažením zkontrolujte propečení zapíchnutím špejle do středu těsta.
Nádherně voňavý, bez mouky upečený makový perník bez lepku nechejte na plechu zcela vychladnout a poté krájejte na jednotlivé dílky.
Recepty s mákem bez lepku, které musíte zkusit
Mák není jen oblíbená pochutina, obsahuje i mnoho zdraví prospěšných látek. Zajímá vás, které to jsou a jak konzumace máku prospívá lidskému organismu? Přečtěte si, jak využít mák setý pro zdraví.
Chutnají vám moučníky s mákem a nechcete nebo nemůžete přijímat ve stravě lepek? Máme pro vás další dva bezlepkové recepty s mákem:
A na závěr rychlé nepečené cukroví a také bez lepku, pro celiaky a nejen je:
Jak rychle a jednoduše na originální makové kuličky | nepečené cukroví
Tipy
- Takto upečený makový perník je moučníkem podobným více makovníku nežli perníku. Pokud chcete makový perník ladit více k perníku, místo drobenky z rýžové mouky moučník upečte neozdobený, po upečení jej potřete dalšími švestkovými povidly a polijte rozpuštěnou čokoládou či čokoládovou polevou.
Diskuze k článku