jaktak.cz

Jak bez mouky upéct makový perník s drobenkou z rýžové mouky

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Výjimečná bezlepková maková specialita prolnutá voňavým perníkem z makového těsta s perníkovým tónem je připravená zcela bez mouky a tudíž bez lepku. Povrch moučníku je zdobený nevšední a neobvyklou drobenkou z rýžové mouky. Perník (či netradiční makovník) je doslova skvostem mezi ostatními bez mouky pečenými moučníky. Rádi si ho dopřejí i ti, co mouku běžně používají. Recept je určen také pro (a jistě je potěší) i celiaky.

Co je potřeba

Na upečení tohoto bezlepkového makového perníku využijete plech o velikosti 30×40 cm

Na makovo-perníkové těsto

  • 300 g mletého máku
  • 60 g tmavého kakaa
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička rumového aroma
  • 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 vejce
  • 300 g tučné zakysané smetany (16%)
  • 3 zralé banány
  • 8 lžic švestkových povidel
  • 2 lžíce rumu

Na neobvyklou drobenku z rýžové mouky:

  • 200 g rýžové mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

Krok 1

Unikátním a poměrně významným sladidlem tohoto bez mouky a lepku pečeného makového perníku jsou banány.  A jelikož jsou v makovém těstě jen lehce doslazeny cukrem, je důležité, aby byly dostatečně sladké, a tedy opravdu zralé. V první fázi přípravy banány rozmixujte tyčovým mixérem společně se zakysanou smetanovou do hladké kaše.

Krok 2

Následně přidejte prošlehaná vejce a povidla, předem rozmíchaná s rumem. Vše dohromady elektrickými metlami prošlehejte.

Krok 3

Vzniklou směs zahustěte mletým mákem a kakaem, doslaďte cukrem a provoňte skořicí i perníkovým kořením. Do vznikajícího makového těsta s perníkovým tónem současně přidejte i prášek do pečiva s jedlou sodou a rumovým aromatem. V závěru makovou směs lehce prošlehejte elektrickými metlami a vytvořte tím hladké, lité těsto. To pak přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a na chvilku jej odložte stranou.

Krok 4

V misce nyní nejlépe rukou propracujte změklé máslo s cukrem a rýžovou moukou a ze směsi vypracujte hrudkovitou drobenku.

Připravenou neobvyklou drobenkou pak makovo-perníkové těsto hojně zasypte.

Krok 5

Následně plech vložte do předehřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte přibližně 50–55 minut, přičemž před vytažením zkontrolujte propečení zapíchnutím špejle do středu těsta.

Nádherně voňavý, bez mouky upečený makový perník bez lepku nechejte na plechu zcela vychladnout a poté krájejte na jednotlivé dílky.

 

Mák není jen oblíbená pochutina, obsahuje i mnoho zdraví prospěšných látek. Zajímá vás, které to jsou a jak konzumace máku prospívá lidskému organismu? Přečtěte si, jak využít mák setý pro zdraví.

 

Chutnají vám moučníky s mákem a nechcete nebo nemůžete přijímat ve stravě lepek? Máme pro vás další dva bezlepkové recepty s mákem:

  1. Jak upéct makovec bez mouky (bezlepkový) | recept
  2. Jak bez mouky upéct šťavnatý makovec

A na závěr rychlé nepečené cukroví a také bez lepku, pro celiaky a nejen je:

Jak rychle a jednoduše na originální makové kuličky | nepečené cukroví

 

  • Takto upečený makový perník je moučníkem podobným více makovníku nežli perníku. Pokud chcete makový perník ladit více k perníku, místo drobenky z rýžové mouky moučník upečte neozdobený, po upečení jej potřete dalšími švestkovými povidly a polijte rozpuštěnou čokoládou či čokoládovou polevou.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-bez-mouky-upect-makovy-pernik-s-drobenkou-z-ryzove-mouky.html