Jak na bezlepkový, intenzivně kakaový koláč z kokosové mouky a meruňkové marmelády
Intenzivně kakaový koláč, který je v propojení se sladkou meruňkovou marmeládou i hořkou čokoládou až překvapivě snadnou bezlepkovou variantou veskrze oblíbeného Sacher dortu. A to stejně tak vláčnou, intenzivně kakaovou a hořkou čokoládou ozdobenou, přitom plně bezlepkový, pouze s kokosovou moukou.
Co je potřeba
- 60 g kokosové mouky
- 60 g tmavého kakaa
- 8 g prášku do pečiva bez lepku
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 vajíčka
- 100 g medu
- 2 lžíce meruňkové marmelády
- + 80–100 g hořké čokolády na ozdobení
- + meruňková marmeláda na potření korpusu po upečení
V dalším kroku snadné přípravy propojte vláčnou a sypkou složku bezlepkového těsta, které pak společně s přidanou meruňkovou marmeládou vymíchejte do hladkého, vláčného a kakaově intenzivního těsta.
Těsto přesuňte do dortové formy s průměrem 23 cm a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 35–40 minut, dokud špejli zapíchnutou do středu těsta nevytáhnete suchou.
Ihned po nanesení meruňkové marmelády, tedy dokud je korpus stále ještě teplý, povrch zasypte hojnou vrstvou nahrubo nastrouhané hořké čokolády, která se vlivem tepla rozpustí a vytvoří tak po zatuhnutí skvostnou čokoládovou polevu.
Takto připravený bezlepkový koláč nechejte zcela vychladnout, v lednici pár hodin proležet a pak jej krájejte na klínky stejně elegantní, vláčné a intenzivně kakaové jako jsou klínky oblíbeného Sacher dortu.
Tipy
- Tomuto intenzivně kakaovému bezlepkovému koláči sluší i jiné čokoládové zdobení, které v pojetí krému povýší koláč do podoby nesmírně elegantního dortu.
Na takové čokoládové zdobení zahřejte 50 ml smetany ke šlehání téměř k bodu varu a poté horkou smetanou přelijte kousky nalámané hořké čokolády (80 g). Společně míchejte do rozpuštění čokolády a pak nechejte v pokojové teplotě zchladnout. Následně do čokolády zapracujte 100 g mascarpone a pečlivě rozmíchejte do hladkého krému, kterým povrch korpusu potřete a do podoby dortu pak přeměňte například hoblinkami hořké čokolády či na kousky nakrájené meruňky.
Diskuze k článku