Jak na bezlepkový, intenzivně kakaový koláč z kokosové mouky a meruňkové marmelády
Intenzivně kakaový koláč, který je v propojení se sladkou meruňkovou marmeládou i hořkou čokoládou až překvapivě snadnou bezlepkovou variantou veskrze oblíbeného Sacher dortu. A to stejně tak vláčnou, intenzivně kakaovou a hořkou čokoládou ozdobenou, přitom plně bezlepkový, pouze s kokosovou moukou.
Co je potřeba
- 60 g kokosové mouky
- 60 g tmavého kakaa
- 8 g prášku do pečiva bez lepku
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 vajíčka
- 100 g medu
- 2 lžíce meruňkové marmelády
- + 80–100 g hořké čokolády na ozdobení
- + meruňková marmeláda na potření korpusu po upečení
Krok 1
Neuvěřitelně snadnou přípravu této bezlepkové varianty oblíbeného Sacher dortu začněte promísením suchých ingrediencí potřebných na bezlepkové těsto. Do mísy tedy prosejte kokosovou mouku s práškem do pečiva a nezbytným, v chuti intenzivním kakaem.
Krok 2
Ve druhé míse pak metličkou prošlehejte zvláčňující ingredience bezlepkového těsta, tedy vajíčka se smetanou a medem.
Krok 3
V dalším kroku snadné přípravy propojte vláčnou a sypkou složku bezlepkového těsta, které pak společně s přidanou meruňkovou marmeládou vymíchejte do hladkého, vláčného a kakaově intenzivního těsta.
Těsto přesuňte do dortové formy s průměrem 23 cm a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 35–40 minut, dokud špejli zapíchnutou do středu těsta nevytáhnete suchou.
Krok 4
Povrch upečeného korpusu ihned po vytažení z trouby potřete meruňkovou marmeládou, která se tak do horkého kakaového korpusu vsaje a přispěje tak k dalšímu zvláčnění bezlepkového koláče.
Meruňkovou marmeládu můžete pro delikátnost promíchat s trochou rumu, který koláč krásně provoní.
Krok 5
Ihned po nanesení meruňkové marmelády, tedy dokud je korpus stále ještě teplý, povrch zasypte hojnou vrstvou nahrubo nastrouhané hořké čokolády, která se vlivem tepla rozpustí a vytvoří tak po zatuhnutí skvostnou čokoládovou polevu.
Takto připravený bezlepkový koláč nechejte zcela vychladnout, v lednici pár hodin proležet a pak jej krájejte na klínky stejně elegantní, vláčné a intenzivně kakaové jako jsou klínky oblíbeného Sacher dortu.
- Tomuto intenzivně kakaovému bezlepkovému koláči sluší i jiné čokoládové zdobení, které v pojetí krému povýší koláč do podoby nesmírně elegantního dortu.
Na takové čokoládové zdobení zahřejte 50 ml smetany ke šlehání téměř k bodu varu a poté horkou smetanou přelijte kousky nalámané hořké čokolády (80 g). Společně míchejte do rozpuštění čokolády a pak nechejte v pokojové teplotě zchladnout. Následně do čokolády zapracujte 100 g mascarpone a pečlivě rozmíchejte do hladkého krému, kterým povrch korpusu potřete a do podoby dortu pak přeměňte například hoblinkami hořké čokolády či na kousky nakrájené meruňky.