Jak upéct kynuté šneky s tvarohem | recept bez cukru
Jak upéct kynuté šneky s tvarohem | recept bez cukru. Dnešním receptem potěšíme zejména diabetiky. Pečivo z kynutého těsta je téměř bez cukru. Těsto obsahuje jen 3 lžičky, jako pojistku kynutí. Zbývající potřebný cukr do těsta i náplně je nahrazen březovým cukrem - xylitolem. Xylitol má tu výhodu, že se dávkuje stejně jako řepný cukr a nemá žádnou pachuť. Ke slazení moučníků, drobného cukroví a ostatních sladkých jídel se hodí i těm, kdo dbají na štíhlou linii. Ve srovnání s cukrem má totiž o 40 % nižší energetickou hodnotu. Diabetiky bude zajímat glykemický index - rovná se číslu 7.
Co je potřeba
Těsto:
- 800 g hladké mouky
- 40 g droždí (kostka)
- 120 g oleje
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 400 ml mléka
- 1/2 lžičky soli
- 3 lžičky krupicového cukru
- 7 lžiček xylitolu
- strouhaná kůra z poloviny citronu
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 50 g rozinek
- 100 ml smetany nebo mléka
- 3 lžičky škrobu
- strouhaná citronová kůra
- 5 lžiček xylitolu
- 1 vejce
- 1 bílek
Ve vlažném mléce se 3 lžičkami krupicového cukru a lžící mouky rozmíchejte droždí. Jakmile vzejde, přidejte ostatní suroviny a vypracujte nepříliš tuhé těsto. Nechte ho na teplém místě v zakryté míse kynout. Podle teploty místnosti to bude trvat hodinu až hodinu a půl. Vykynuté těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem.
Diskuze k článku