Jak upéct vánočku s březovým cukrem | recept pro diabetiky
Jak upéct vánočku s březovým cukrem | recept pro diabetiky. Potřebovala jsem vánočku bez cukru a v pekárně mně tvrdili, že do každého kynutého těsta se musí přidat řepný cukr, jinak to prý nejde. Netroufám si nabídnout pečivo s cukrem někomu, kdo ho nesmí, a proto jsem zkusila upéct vánočku s březovým cukrem, prodávaným pod obchodním názvem Xylitol. Ten má výhodu, že je stejně sladký, dávkuje se ve stejném množství a od cukru ho chuťově prakticky nerozeznáte. V oblíbeném receptu jsem nahradila cukr stejným množstvím xylitolu, kynutí trvalo o něco déle, ale vánočka se povedla. Snad se moje zkušenost bude někomu hodit a nabízím návod, jak na to.
Co je potřeba
- 200 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 3 žloutky
- 100 g xylitolu (cukru)
- 100 g másla
- 30 g droždí
- lžička krupicového cukru
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
- špetka mletého anýzu
- špetka muškátového oříšku
- rozinky podle uvážení
- mandle na ozdobu
- bílek na potření
Do vlažného mléka rozmíchejte xylitol a rozdrobte droždí se lžící mouky a cukrem. Nechte droždí vzejít a přidejte promíchanou mouku, vlahé rozpuštěné máslo, strouhanou kůru, žloutky, sůl a koření. Vypracujte tužší těsto, misku zakryjte utěrkou a odložte na teplé místo. Těsto bude kynout nejméně hodinu.
Na plech vyložený papírem na pečení položte vedle sebe 4 prameny těsta. Zapleťte je, uprostřed dlaní nebo válečkem vytvořte důlek a těsto potřete bílkem. Na těsto položte rozinky, které předem namočte do vody, sirupu nebo tuzemáku. Ze tří pramenů spleťte cop a položte ho do vytvořené prohlubně. Opět těsto uprostřed zmáčkněte, potřete bílkem a posypejte rozinkami.
Nakonec stočte dva prameny do spirály a položte na vánočku. Konce spojte dohromady a zastrčte pod těsto. Naposled potřete bílkem, posypte sekanými mandlemi a nechte kynout po dobu, než se vyhřeje trouba na 180 °C. Vánočku vložte do vyhřáté trouby a 20 minut pečte. Pak teplotu ztlumte na 160 °C a vánočku dopečte. Upečenou přendejte na rošt a nechte před zakrojením vychladnout.
Diskuze k článku