Jak upéct kefírové řezy s tvarohem (i bez cukru)
Jak upéct kefírové řezy s tvarohem (i bez cukru) | recept na moučník vhodný i pro diabetiky. I lidé s diabetem mají občas chuť na něco sladkého, ale velký problém je s umělým sladidlem, při některých onemocněních lékaři zakazují i to. Prášková stevie ne každému vyhovuje a xylitol ve větším množství způsobuje problémy.
Po mnoha více či méně zdařených pokusech jsem rehabilitovala starou známou buchtu z kefíru. I bez cukru je nadýchaná a vláčná. Sladkou chuť jí dodá tvarohová ovocná náplň. Jak těsto, tak i náplň může mít pokaždé jinou chuť. Místo kakaa do těsta přidejte meltu, část kakaa nahraďte kávou nebo kakao nahraďte pudinkovým práškem s libovolnou příchutí. Tvarohovou náplň ochuťte sladkým ovocem, džemem či marmeládou slazenou fruktozou. Je velmi mnoho kombinací, tak vyberte tu svoji a nechte si chutnat.
Co je potřeba
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g moučkového cukru (lze vynechat)
- 2 vejce
- 20 g kakaového prášku
- 5 g práškové jedlé sody
- 500 ml kefíru
- 100 ml oleje
- tuk a mouka na plech
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 želatinový ztužovač zastudena
- ovoce, marmeláda nebo džem
- trochu mléka na rozředění
- kokos na posyp
Náplň je snadná a rychlá. Rozmixujte tvaroh se sladkým ovocem, marmeládou nebo džemem. Je-li třeba, upravte hustotu přidáním mléka, tvaroh nesmí být moc hustý. Nakonec zapracujte ztužovač rozmíchaný ve vodě (návod na sáčku). Vychladlý upečený korpus rozřízněte, polovinu potřete náplní a druhou polovinou náplň zakryjte.
Diskuze k článku